Co w piwie piszczy? 20.01.17

W tym tygodniu rządzą Portery Bałtyckie, ale nie zabraknie też innych piw.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Artezan uwarzył piwo w stylu NE IPA (choć oficjalnie nazywa je Tropical IPA) – Dodo. Trunek doprawiono owocami: mango, gujawą oraz marakują.
  • Również NE IPA zaprezentuje dziś Piwojad. Piwo nosi nazwę Vermont, a jego parametry to 4,8% alko, 14 Plato, 48 IBU. Chmielone Galaxy i Mosaikiem.
  • Na IPA stawia także browar Trzech Kumpli, oznaczając je przydomkiem Contemporary. Misty ma być połączeniem wszystkiego, co najlepsze we współczesnym IPA. Szczegóły dopiero przed nami: premiera dzisiaj (więcej o niej w wydarzeniach).
  • I jeszcze jedno nowe IPA, tym razem od Browaru ZakładowegoWniosek Urlopowy to Tropical Rice IPA (6,6% alko, 16 Blg), chmielone Citrą i Mosaikiem.
  • Palatum uderza czymś równie nachmielonym, ale mocniejszym – Amrican Barley Wine ImmortalisTrunek o mocy 10,6% alkoholu oraz 24 Plato chmielono odmianami Centennial, Equinox, Cascade i Zeus.
  • Podobny trunek zaserwuje Perun. Zapowiadany od jakichś dwóch lat Braggot (stworzony na bazie Barley Wine) wreszcie wjeżdża na salony. Przypomnę, że Braggot to połączenie miodu pitnego i piwa. Perun do jego produkcji użył miodów gryczanego i wielokwiatowego.
  • Pinta z kolei zdradziła wszystkie szczeóły dotyczące swojego cymesika, uwarzonego w kooperacji z Birra Amarcord. Mowa oczywiście o Porterze Bałtyckim Bałtyk Adriatico Porter. Piwo ma 9% alkoholu oraz 22 Blg. Premiera – a jakże – jutro, w czasie Baltic Porter Day.
  • Imperial Porter w dwóch wersjach to efekt kooperacji browarów Bytów i Rockmill. Pierwsza to opcja klasyczna, oznaczona literką P. Druga – notyfikowana jako O – została wzbogacona kawą i solą. Obie mają 25 Blg oraz 10% alko.
  • Bardzo ciekawy Porter Bałtycki uwarzył Przystanek Tleń. Piwo nazwane – oryginalnie – Porter ma jedynie 6,1% alkoholu przy 19 Blg. Do tego leżakowało w drewnie. Będzie ciekawie!
  • Z okazji Święta Porteru Bałtyckiego Brokreacja przygotowała Deep Dark Sea – Imperial Baltic Porter (10,1% alko, 24 Blg). Piwo niemal w całości trafiło do butelek – 1600 sztuk wyjechało w Polskę kilka dni temu. PS: przy okazji to pierwsza odsłona serii Brokreacja Heavy.

  • Druga nowość z Brokreacji to również Porter, tyle że angielski. Sexy Brown Stocking powstało w kooperacji z Piwną Stopą i to właśnie tam szukajcie tego piwa.
  • Także Browar Jana pokazał nową serię piw. W jej ramach debiutuje Milk Stalova, czyli Milk Stout o mocy 5,6% alko oraz 15 Blg.
  • ReCraft i Widawa połączyły siły, by wspólnie uwarzyć FES. Piwo o ekstrakcie 18 Blg leżakowało w beczkach. Szczegóły wkrótce.
  • Doctor Brew poszerza serię Single Hop o dwa nowe piwa (a przy okazji odświeża etykiety). Dziś zadebiutują Mandarina Bavaria oraz EXP 682. Tradycyjne parametry: 16 Blg, 6,2% alko, ok. 70 IBU.
  • Browar Na Jurze stawia na mocno doprawione piwo o nazwie Ale Szopka. Lista przypraw robi wrażenie: kardamon, świeży imbir, anyż, cynamon, goździki, kwiat hibiskusa, macierzanka.
  • Gloger dorobił się American Lagera o nazwie Pieprzna Zośka. Trunek ma 4,3% alko oraz 10% Blg.
  • Socho zaprezentuje wkrótce dwie nowości: American Wheat (4,25% alko, 11 Blg, 22 IBU) oraz Citrus Rye Ale (4,75% alko, 12 Blg, 35 IBU). Piwa do sprzedaży trafią po weekendzie.
  • Huta Piwa rozszerza się o Centrum C. Jest to kolejny single hop APA, tym razem z chmielem Cashmere, będącym krzyżówką Cascade i Northern Brewer.
  • Tymczasem Miedzianka strzela z grubej rury. Boberek, najnowszy wywar ekipy, to Barley Wine o mocy 9%.

NOWY BROWAR:

  • Katowice doczekają się wkrótce kolejnego browaru restauracyjnego. Przy ulicy Mariackiej 15 powstaje Browar MariackiOtwarcie najpewniej jeszcze tej zimy.

CIEKAWOSTKI:

  • Doctor Brew zalicza trzecie podejście do patronackiej miejscówki we Wrocławiu i chyba nareszcie udane. Doctors’ Bar zaoferuje nie tylko piwo chłopaków, lecz także smaczne jedzenie. Start już dziś.
  • Ciekawe dane zza naszej zachodniej granicy. ZDF podaje, że w latach 2000-2015 liczba browarów w Niemczech wzrosła o 109. Tempo niezbyt imponujące gdy popatrzy się na USA czy choćby Polskę. Zastanawia jednak jeden fakt – zobaczcie na Bawarię. Kolebka niemieckiego piwowarstwa straciła w tym czasie ponad 40 przedsiębiorstw! Przypadek?

WYDARZENIA:

  • Pisałem o nim już nie raz, ale nie wypada nie podkreślić ponownie – jutro w całej Polsce odbędzie się Baltic Porter Day, czyli Święto Porteru Bałtyckiego. Koniecznie wypijcie coś dobrego!
  • Tymczasem dziś trzecie urodziny obchodzi Birbant. Z tej okazji chłopaki zapraszają na imperzę do Kontynuacji Katowice. Start o 20:00.
  • Także dziś, tyle że w puckim Pubie Spółdzielczym krany przejmuje Browar Jana. Start zabawy o 19:00.
  • I jeszcze jedno dzisiejsze wydarzenie, również kranoprzejęcie. Trzech Kumpli zaprasza do krakowskiego Weźże Krafta na godzinę 20:00.
  • Z kolei jutro, w ramach wiadomego Święta, Brokreacja przejmuje krany w kieleckim Craft Beer Pub. Impreza będzie jedną z niewielu okazji do spróbowania Deep Dark Sea z beczki (mamy ich w sumie 3). Start o 19:00.
  • 26 stycznia ekipa Browaru Stu Mostów gości u siebie hiszpański Naparbier. Tego dnia we wrocławskiej siedzibie knajpy browary wspólnie uwarzą kooperacyjne piwo. Po warzeniu obowiązkowe afterparty, na które wszyscy mamy zaproszenie.
  • 29 stycznia Małopolski Oddział Terenowy PSPD zaprasza na Warsztaty Piwowarskie. Szkolenie będzie miało miejsce w krakowskim House Of Beer.
(Visited 719 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *