Pozdrowienia z Warszawskiego Festiwalu Piwa! Impreza imprezą, ale newsy muszą być. 😉
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Widawa świętowała niedawno piąte urodziny. Z tej okazji powstało specjalne piwo Imperial Porter 27,5. Piwo oczywiście do spróbowania na WFP.
- My, czyli Brokreacja prezentujemy w Warszawie dwie (a właściwie trzy, ale kto jest, ten wie o co chodzi) nowości. Pierwsza z nich to Greetings From Heaven – efekt kooperacji z browarem Waszczukowe. To Black IPA na Kveikach, z dodatkiem igieł sosny, jodły i daglezji. Drugą nowością jest, uwaga uwaga, dziki cydr Yakima Funky Cider, chmielony na zimno Citrą, Simcoe i Equanotem (dawny Equinox). Póki co dostępny tylo w beczkach.
- Doctor Brew w ramach kooperacji z herbaciarnią Czajownia przygotował piwo z herbatą jasminową – Moli Hua. Trunek ma 5,5% alkoholu, 13 Plato i 50 IBU.
- Alternatywa dołącza do grona browarów, które uwarzyły Vermon IPA. 1#1 ma 6,5% alkoholu oraz 15 Plato. Nowalijka numer dwa to z kolei White IPA (także 6,5% alko i 15 Plato) o kryptonimie 1#2.
- Karuzela zaprezentuje na swoim domowym festiwalu Old Ale o nazwie Stare Bielany. Piwo ma moc 7,2% alkoholu oraz 18 Blg.
- Faktoria pokaże w Warszawie Belle Starr – Session APA o mocy 4,7% i 12,1 Blg. Chmiele: Centennial, Mosaic, Equinox, Citra i Chinook.
- Z kolei Raduga, kontynuując serię owocową, pokaże światu Circus – Grapefruit Juicy IPA o mocy 6,3% alko, 15 Plato oraz 35 IBU. Trunek nachmielono odmianami Citra, Amarillo, Cascade i Mosaic. Drugą „prawie nowością” będzie nowa warka Roman Holidays (Black Witbier), w tej odsłonie z dodatkiem soku z Yuzu.
- Szpunt szykuje dla nas RISa o nazwie Spectrum. Piwo powstało na bazie receptury Piotrka Tomaszewskiego, za którą zgarnął nagrodę w Żywcu.
- Palatum prezentuje w Warszawie dwie nowości. Sentencio to Session IPA (4,4% alko, 11,3 Blg, 40 IBU), zaś Mangus – American Wheat (5,2% alko, 12,5 Blg, 27 IBU) z mango.
- Palatum raz jeszcze, tym razem w kooperacji z SzałPiw. Browary przygotowały razem Beatrice – Biere De Garde z kwiatem bzu i bergamotką.
- Król Chmielanżu to z kolei nowość (tak podpowiadają mi notatki) z browaru Podgórz. Imperial IPA (7,9% alko, 18 Blg) z dodatkiem zestu z pomarańczy.
- A co ma dla nas Pinta? Otóż przez ostatnie 4 miesiące leżakowała w beczce po Sherry swojego Imperatora Bałtyckiego. Premiera oczywiście na WFP. Nie braknie rzecz jasna nowego piwa Grand Prix. Tym razem będzie to Tea Ale według receptury Marcina Kamińskiego.
- Pora na nowości z Piwnego Podziemia. Ekipa przywiezie ze sobą Lorda Cardigana – Imperial Brown Stout (9,2% alko, 23 Plato) oraz Blue Sunshine – Fruit Pale Ale (5,4% alko, 12,9 Blg) chmielone Mosaikiem.
- Hopium, wraz ze starującym niedługo browarem Monsters, przygotowało Porter z płatkami róż o nazwie Emalty Rose.
- Szaman Łąkowy to najnowsze piwo browaru Sandomierz. To pszeniczniak z dodatkiem jabłek oraz dzikiej róży. Premiera 22 kwietnia.
- Browar Sądecki przygotował dwa nowofalowe piwa: American Wheat (5,5% alko) oraz American Amber (6,1% alko).
- Piwojad uwarzył Double IPA o nazwie Double Citrus Smoothie. Piwo oprócz chmielu (Citra, Simcoe, Amarillo) doprawiono zestem i sokiem pomarańczy, mandarynek i grejpfrutów, a także laktozą.
- Wrocławski Złoty Pies przygotował piwo Harrier. To Extra Strong Bitter.
- Amber szykuje kolejny trunek w serii Po Godzinach. Tym razem wybór padł na klasycznego Stouta.
CIEKAWOSTKA:
- Frela – to nazwa inicjatywy chłopaków z Górnego Śląska. Zaprojektowali oni kieliszki sensoryczne o pojemności 300 ml i 500 ml, a teraz zbierają środki na ich wykonanie. Jeśli się uda, szkoło wykona Huta Szkła w Krośnie. Projekt możecie wesprzeć tutaj.
WYDARZENIA:
- Wszyscy wiecie, że do jutra trwa Warszawski Festiwal Piwa. W tym miejscu chciałbym więc zaanonsować jedną z atrakcji. Dziś o 19:30 wystąpię na scenie głównej wraz z Kubą Niemcem i Łukaszem Matusikiem jako Na Dnie Fermentora. Temat „Wywołujemy ducha kraftu” – wpadajcie!
- A jeśli kogoś nie ma w Warszawie, to może jutro i pojutrze odwiedzić Festiwal Browarów Rzemieślniczych w Łodzi przy Street Food Festival.
(Visited 646 times, 1 visits today)