Po tygodniowej przerwie urlopowej wracam z piwnymi nowościami. W naszym światku dzieje się jak zwykle sporo.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Browar W Grodzisku przygotowuje drugą odsłonę linii Bernardyńskie. Oczywiście będzie to Grodziskie, ale z udziałem ciemnych słodów w zasypie.
- Dziś premierę będzie miało drugie piwo Browaru Setka, uwarzone w kooperacji z Browarem Jana. Enigma to American Amber Ale z dodatkiem chmieli: Enigma i Jaryllo. Wspomniana na wstępie premiera startuje o 20 w Chmielarnii Marszałkowskiej w Warszawie.
- W ubiegłą sobotę zadebiutowało z kolei inne kooperacyjne piwo Browaru Jana, stworzone razem z Wojtkiem Solipiwko. Operacja Wit to White IPA o mocy 5,9% alkoholu i goryczce na poziomie 69 IBU.
- Artezan wraca do projektu No Worries!, lecz tym razem czyni go Pale Alem na nowozelandzkich chmielach. Piwo o ekstrakcie 11,3% będzie miało 40 IBU.
- Pracownia Piwa ma za sobą warkę numer 400. A skoro tak, to pora na kolejne piwo z numerkowej serii. 400! to Imperial IPA (18 Blg, 8,2% alkoholu, 100 IBU) na chmielach Equinox i Mosaic oraz z dodatkiem płatków owsianych.
- Kingpin szykuje dla nas odmienioną werję dyniowego Ale – Muerto. W garze wylądowała inna odmiana dyni (słodka Hokkaido), rokitnik, kandyzowany cukier, a wszystko przeżarły belgijskie drożdże. Ale nie to jest najważniejsze. Otóż część warki trafiła do beczek po rumie i za kilka miesięcy trafi do nas w wersji Barrel Aged!
- Tenczynek po ostrożnym początku kariery coraz odważniej stawia na nową falę. Właśnie zapowiedziano nowe piwo – Aborygen. To IPA na m.in. australijskich odmianach chmielu: Topaz, Galaxy oraz Magnum. Moc 5,9% alkoholu.
- AntyBrowar, czyli łódzki browar rzemieślniczy, który swoje powstanie anonsował rok temu, wreszcie wjeżdża z premierowymi piwami. I to aż trzema! Antybiotyk to Saison, Probiotyk – Cascadian Dark Ale, z kolei Prostak to IPA.
- W czasie Poznański Tagrów Piwnych swojego RISa zaprezentuje browar Bednary. Saint Stanislav to piwo o ekstrakcie 22 Blg. Co ciekawe, etykietę piwa przygotował Rafał Wechterowicz, człowiek, który projektuje grafiki dla takich gwiazd muzyki, jak Slayer czy Lady Gaga.
- Kolejny browar regionalny sięga po Milk Stout – tym razem pora na Amber. W serii Po Godzinach ukaże się Cherry Milk Stout o mocy 4,7% alkoholu, z dodatkiem – jak sama nazwa wskazuje – wiśni oraz laktozy. Wreszcie mogę powiedzieć, że brzmi to ciekawie. 😉
NOWE BROWARY:
- Do rodziny Fortuny dołączy za trzy lata kolejny browar – w Trzemesznie. Fortuna nabyła budynek dawnego browaru w tym mieście i właśnie rusza z remontem. Planowane otwarcie – koniec 2018 roku. Więcej szczegółów w tym tekście.
- Kolejną piwną inicjatywą z Poznania będzie browar Golem. Ekipa na pierwszy ogień uwarzyła żytni porter Dybuk z dodatkiem ziaren kakaowca, soli oraz płatków z beczki po sherry. Szczegóły związane z jego powstaniem będą podawane na tej stronie.
- Swojego browaru dorobi się Uniejów, miasteczko położone w woj. łódzkim. Jego nazwa to Wiatr Uniejów. Montaż sprzętu dostarczanego przez Kaspar Schulz rozpocznie się w styczniu 2016 roku.
CIEKAWOSTKA:
- Piwny świat będzie miał swojego człowieka w sejmie. Marek Jakubiak, szef BRJ, który do wyborów startował z listy Kukiz ’15 uzyskał mandat poselski z okręgu płockiego. Pełną listę posłów znajdziecie choćby tutaj.
WYDARZENIA:
- Kolejne miasto będzie miało swoje bitwy piwne! Beer Cup to inicjatywa Śląskiego PSPD i pubu Absurdalna, dzięki którym w szranki staną piwowarzy z Katowic i okolic. Zgłoszenia należy przesyłać do 4 grudnia. Więcej szczegółów znajdziecie na tej stronie.
- Poznaliśmy datę czwartej edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa. Impreza odbędzie się w dniach 8-9 kwietnia (piątek-sobota), już tradycyjnie na stadionie Legii.
(Visited 827 times, 1 visits today)