Międzyfestiwalowy oddech nie oznacza braku imprez i premier. Sprawdźcie sami.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Miło poinformować, że wreszci ruszył Browar Stary Kraków. Pierwsze dwa piwa powstały w kooperacji z Hutą Piwa, a są to Session IPA Smok w Nowej Hucie raz Golden Ale Razem Dla Huty.
- Limanowski Browars uwarzył Japan Pale Ale Japan San. Trunek doprawiono Sorachi Ace i trawą cytrynową. Jego parametry to 5% alkoholu, 12,5 Blg oraz 25 IBU.
- Seria Pop Up od Innych Beczek wzbogaciła się o kolejne piwo – American Wheat (3,6% alko, 11 Blg). Piwo chmielono na zimno odmianą Equinox.
- Spirifer dobrze czuje się w nowościach, tak więc szykuje kolejną. Wembley to AIPA o mocy 5,8% alko oraz 15 Blg, a jej bohaterem jest Kazimierz Deyna.
- Warca browar Sancti Lucas, tym razem z piwem Allegre. Trunek reprezentuje styl Wheat Ale (5% alko, 11 Blg, 20 IBU) i został przygotowany wyłącznie z europejskich składników.
- Kuźnia Piwowarów wbogaciła się o Milk Stout. Wraz z Janem Olbrachtem piwo przygotował Michał Białozór. Trunek ma 5,2% alko, 15 Blg oraz 30 IBU.
- Nadchodzi trzecie piwo browaru Cameleon, tym razem uwarzone w browarze Browars. Karminowy to Black IPA o ekstrakcie 14 Blg i alkoholu na poziomie 5,4%.
- Wraca temat piwno-muzycznych kooperacji. Hopkins dogadał się z ekipą Carrion, by wspólnie wypuścić American Pale Ale nazywające się tak, jak zespół. Piwo ma 5,4% alkoholu i 13 Blg. Chmiele to Citra, Sorachi Ace, Mosaic i Columbus.
- AleBrowar od pewnego czasu wraca do regularnego wypuszczania nowych piw. Kolejnym będzie Salty Barbara, czyli zapowiadane w czasie AleImprezy Gose z rabarbarem.
- Browar Karuzela nawiązał współpracę z Piwną Sprawą i jej ramach powstało piwo Honey American Pale Ale. W składzie znalazł się miód akacjowy oraz chmiele Amarillo Centennial i Cascade.
- Łódzka Ziemia Obiecana wypuszcza American Wheat o nazwie Rin Tin Tin. Jego parametry to 4,7% alkoholu oraz 11,3 Blg.
- Browar Jana zaprasza na kolejną nowalijkę. Gruby Joe to American Stout o mocy 6% i 14 Blg ekstraktu.
- Kurz po aferze z Porterem opadł, więc Browar Zamkowy Cieszyn wraca do normalnego działania. Na dzień dobry ekipa serwuje nowość – Red Witbier o mocy 5%.
NOWE BROWARY:
Trochę zaległości mi się nazbierało, ale z pomocą przyszła nieoceniona Karolina z Piwnej Zwrotnicy – dziękuję! Przy okazji apel do browarów: może byłybyście tak łaskawe napisać info o tym, że się otwieracie? Ja naprawdę nie gryzę. 😉
- Zaczynam od kontraktowca z Warszawy – browaru Ignis, który warzy w Szczyrzycu. Na rynku pojawiły się trzy piwa: Żabi Port (American Wheat), Bujny Książę (Wit IPA) oraz Ruda Kameralna (Amber Ale).
- Tymczasem w Luboniu powstał Browar Dwie Brody. Oprócz dwóch bród ekipę stanowią też dwie Panie. Pierwsze piwo powinno pojawić się na Poznańskich Targach Piwnych.
- Pierwsze warzenie jeszcze przed Browarem Śląskim Alternatywa. Założyciele budują, a raczej adaptują obiekt w Rudzie Śląskiej. Mam nadzieję, że w przyszłym roku uda się wszystko ogarnąć.
- Bardzo niewiele wiadomo na temat Browaru Mazurskiego z Ełku. Wędrówka po Google Street View podpowiada, że może to być browar rzemieślnoczy. Czekamy na szczegóły.
- Zdecydowanie więcej o sobie mówią chłopaki z Klubopiwiarni. To nowy browar w Łodzi, powstający w budynku Kaskady, niedaleko Piotrkowskiej. Miejsce dopiero powstaje – docelowo będzie to połączenie brewpubu i restauracji.
WYDARZENIA:
- Piwojad kontynuuje swój tour po Polsce. Dziś chłopaki wylądują w tyskim Wielokranie. Start imprezy o 20:00.
- Jutro browar Golem przejmuje krany we wrocławskiej Szynkarni. Impreza startuje o godz. 19:00.
- Kraftodajnia baluje w Halloween. W dniach 28-29 października w bydgoskiej knajpie odbędzie się impreza połączona z premierą RISa Piwoteki i DeMolen.
- A propos tego piwa to epicentrum premierowym będzie oczywiście łódzka Piwoteka Narodowa, gdzie trunek zostanie odszpuntowany 28 października.
- Kolejnym miejscem premiery Mill & Wherry będzie Szczecin, a konkretnie tamtejsze The Office. Impreza odbędzie się 28 października. Start o 20:00.
- I jeszcze jedno miejsce, gdzie pojawi sie rzeczony RIS. Mowa o 4Hops, czyli wrocławski multitap. Początek imprezy o 18:00 28 października.
- A propos Halloween to imprezę z okazji tego wydarzenia organizuje Browar Kociewski. Data: 31 października, start: 19:00.
- Z radością ogłaszam, że 5 listopada w czasie Poznańskich Targów Piwnych odbędzie się Beer Blog Day 2016, którego jestem współogranizatorem. Szczegóły imprezy znajdziecie tutaj. Większość wykładów jest otwarta, więc zapraszam także i Was. 🙂
- 11 listopada pierwsze urodziny obchodzi browar Deer Bear. Okolicznościowa impreza odbędzie się w Carpe Kraft w Toruniu.
- Kraków będzie miał jednak swoją piwną imprezę w tym roku. W dniach 18-20 listopada będzie miała miejsce pierwsza edycja Cracow Craft Beer Fest. Gospodarzem – kompleks przy Dolnych Młynów.
(Visited 701 times, 1 visits today)
Kraków będzie miał jednak swoją piwną imprezę w tym roku. W dniach 18-20 listopada będzie miała miejsce pierwsza edycja Cracow Craft Beer Fest. Gospodarzem – kompleks przy Dolnych Młynów.
Moim zdaniem impreza się nie odbędzie. Po pierwsze zero marketingu i reklamy, zero informacji o wystawcach, pusta strona www i profil FB.
Zakładam, że nie informowaliby o niej na 20 kilka dni przed startem, gdyby miała się nie odbyć. 🙂 Wystawcy byli dogadywani wcześniej – czekamy na szczegóły.
Super, pytanie jak chcą ściągnąć ludzi ? Bo ostatnie festiwale pokazały dobitnie jaki problem jest w Krakowie z frekwencją, a to moim zdaniem może rzutować na tym kto się pojawi z wystawców. A jak będzie słaba oferta to też, pętla sama się zaciśnie i pożegnamy kolejny festiwal.
Nie chcę być brutalny, ale nie bardzo mnie to obchodzi. 😀 Ja bym to osobiście inaczej rozegrał (widzę, że Ty też), ale widocznie organizator ma swoje sposoby. 😉
Trzy piwa były „kolaboranckie” (jeśli można tak powiedzieć) z Huta Piwa: Urocze 13 października, a 16 października Razem dla Huty i Smok w Nowej Hucie. 3 kolejne już Smocze pod koniec miesiąca w Weźże Krafta.
Przy każdych newsach apeluję o wysyłanie zapowiedzi na maila (jerry.brewery@gmail.com) lub na FB. To lepsze, niż informowanie w komentarzach i skuteczniejsze od mojej samodzielnej kwerendy. 🙂
Apel ponawiam – chętnie zamieszczam wszystkie newsy.