Warszawski Festiwal Piwa zbliża się wielkimi krokami, dlatego to piwa przygotowane właśnie z myślą o nim dominują w dzisiejszym wydaniu.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Nettlethrasher – oto nazwa nowego piwa, które uwarzył krakowski browar restauracyjny TEA Time Brewpub. To kolejne angielskie Ale w ofercie knajpy. To ma 4,8% alkoholu oraz 38 IBU.
- Niedawno pisałem o powstaniu nowego kontraktowca – Polaczech. Nie trzeba było długo czekać na jego debiut – jest nim Sycisima (cokolwiek to znaczy). To IPA o ekstrakcie 14 Blg, nachmielona odmianami polskimi i amerykańskimi: Sybillą, Citrą, Simcoe i Marynką.
- Bazyliszek szykuje swoją, nad wyraz mocną (jak na styl) interpretację grodzisza. WKD Grodzisk ma 4,5% alkoholu i zostało nachmielone Citrą.
- Dziś w siedleckim browarze restauracyjnym Brofaktura zadebiutuje kolejne piwo. Tym razem miejscowi piwowarzy wzięli się za dry stouta, który otrzymał nazwę Black Jack. Parametrów nie podano.
- Faktoria wraca do swojej bardziej udanej, amerykańskiej serii. Najnowsze piwo ekipy to Geronimo – Red Rye IPA o ekstrakcie 16,1% oraz solidnej gorczyce na poziomie 70 IBU.
- Odświeżony Browar Staropolski ze Zduńskiej Woli zabutelkował nowe piwo. Będziemy mogli spróbować lagera Monachijskiego Ciemnego według receptury piwowara domowego Jana Krysiaka. Szczegółów co do składu i cyferek nie podano.
- Sheldonada – oto propozycja na lato od browaru Podgórz. Łukasz Jajecznica przygotował lekkie Summer Ale, które będzie miało zaledwie 10 Blg. Mam nadzieję, że się przyda (czytaj – lato będzie ciepłe).
- Nadchodzi kolejne piwo od panów Waszczówków. Wit-Amina Ch będzie połączeniem witbiera z IPA. Moc 6,2%, ekstrakt 16 Blg. Trunek został uwarzony do współpracy z Radugą i pojawi się podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa.
- Mandarin to kolejne piwo przygotowane przez ekipę browaru Kingpin. Chłopaki uwarzyli AIPA w wersji z Zachodniego Wybrzeża, która oprócz doprawienia amerykańskimi i nowozelandzkimi odmianami chmielu, zostanie podkręcona zieloną herbatą typu Sencha. Premiera w również w Warszawie.
- Na WFP dwie premiery szykuje Birbant. Pierwsza z nich to Belgian Blond, nachmielone Equinoxem. Druga to z kolei Old Ale – klasyczne, mocno słodowe (choć chłopaki zapewniają, że goryczka także będzie spora) piwo brytyjskie o Blg na poziomie 19,1.
- Miłośnicy polskich bajek z pewnością ucieszą się, że Bednary do Warszawy zabiorą dwóch czworonogów: Filemona i Bonifacego. Ten pierwszy to lekki (11 Blg) Witbier, drugi – belgijski stout przefermentowany przez drożdże firmy Fermentum Mobile.
- Perun szykuje na Warszawę z kolei polskie bursztynowe IPA o mocy 5,5% i 35 IBU. Piwo, które jeszcze nie ma nazwy, zostało nachmielone na zimno polskimi odmianami.
- Na warszawską imprezę gospodarz – Artezan – przygotował ciemne piwo. Double Outmeal Stout o nazwie Czarny Kamaz będzie miał 6,5% alkoholu przy 16 Blg ekstraktu.
CIEKAWOSTKI:
- Poznaliśmy datę debiutu browaru Miedzianka, o którego powstaniu mówi się od wielu miesięcy. Miejscówka wskrzeszona przez Ewę Jurkiewicz oraz Jarosława Kądziela ruszy 1 maja i będzie połączeniem browaru, restauracji i hotelu. Szczegóły poznacie w tym artykule.
- Nowy Browar wreszcie otwarty! We wtorek (14 kwietnia) wystartował długo zapowiadany browar restauracyjny w Szczecinie. Ekipa warzy już od paru miesięcy, jednak dopiero teraz zaserwuje je z własnych kranów. Co ciekawe w przyszłym tygodniu rusza pieczenie chleba – wow.
- Z kolei wczoraj ruszyła firmowa knajpa browaru Fortuna – jej nazwa to Fortuna & Friends. Lokal powstał w Krakowie przy ulicy Szpitalnej 5. Z kranów poleją się oczywiście wszelkie trunki z browaru (Fortuna, Miłosław, Komes), a także piwa belgijskie.
- Kolejne informacje na temat piwa uwarzonego przez browar Kraftwerk dla zespołu Oberschlesien. Trunek, który ma promować nową płytę kapeli, będzie Oatmeal Milk Stoutem. Premiera w połowie maja. Szczegóły znajdziecie tutaj.
- I jeszcze ciekawostka zza wielkiej wody. Otóż jak podał Ratebeer w mieście mojej ulubionej drużyny koszykarskiej, Portland, piwa kraftowe stanowią – uwaga – 46% rynku! Dla porównania koncernówki zaledwie (jak na nie) 40%. Skąd ten sukces? Odpowiedź jest bardzo prosta – w mieście działają 53 browary (drugie tyle w okolicach).
WYDARZENIA:
- W Poznaniu, konkretnie w galerii handlowej MM (św. Marcin 24), trwa właśnie (14-18 kwietnia) trzecia edycja Festynu Piwa Rzemieślniczego, w czasie którego – oprócz degustacji – odbywają się także quizy, blind testy i piwny saper (czymkolwiek on jest). W imprezie biorą udział trzy browary: SzałPiw, Doctor Brew oraz Gzub.
- Już dziś o 18:00 w krakowskiej Strefie Piwa poleją się pierwsze piwa kontraktowego browaru PiwoWarownia, który warzy w Szczyrzycu. Ekipa przygotowała trzy nowości: Czarną Mańkę (American Stout), Hop Session (Session IPA) oraz Flower Piwer (Rye AIPA).
(Visited 23 times, 1 visits today)
Sycisyma – wnioskuję że to od nazw użytych chmieli? 🙂
Yup, wpadłem na to. Nie zmienia to faktu, że dla mnie to bez sensu 😛