Co w piwie piszczy? 15.05.15

Co w piwie piszczy II

Polskie drożdże w modzie, orkisz w krafcie oraz kolejny Artezan w butelce – oto hity dzisiejszego wydania „Co w piwie piszczy?”.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Lili Fontelli – oto nazwa nowego piwa od Piwoteki. Tym razem ekipa przygotowała weizena przefermentowanego przez drożdże S-33, ze sporą ilością ciekawych dodatków, a konkretnie z kwiatami: róży, bratków, chryzantemy, nasturcji i nagietków. Prawdziwy bukiet! Moc 4,5%, IBU 24.
  • Trzech Kumpli szykuje kolejną serię piw. Po IPA przyszła kolej na saisony. Pierwszy z nich będzie miał 13 Blg, drugi – mocniejszy (danych jeszcze nie ma). Piwa fermentowane są przez drożdże od polskiego producenta – Fermentum Mobile. Szczegóły i datę premiery poznamy już niedługo.
  • Po wielu miesiącach oczekiwania w końcu na rynek trafia pierwsze piwo Mazowieckich Zakładów Przemysłu FermentacyjnegoKotłownia to piwo żytnie (zakładam stout) o mocy 6,2% alkoholu. Premiera – po weekendzie.
  • Bednary szykują nową serię piw – Potiony. Mają to być propozycje w jakimś stopniu eksperymentalne. APA Potion może nie brzmi zbyt oryginalnie, ale warto podkreślić, że piwo zostało przefermentowane przez polskie drożdże FM 50. Cyferki: alkohol 4,5%, ekstrakt 12,5%, 40 IBU.
  • Poznaliśmy kolejną odsłonę serii Pinta Miesiąca, która po sprzedaży trafi w przyszły weekend. Tym razem nasi kraftowi protoplaści sięgnęli po Dinkelbocka, czyli koźlaka orkiszowego. Ruchy Orkisz, Ruchy będzie miał 6,5% alkoholu, a ponad połowę zasypu stanowić będzie słód orkiszowy z Weyermana.

Pinta Orkisz

  • Kolejna IPA od Artezana w kegach. Tym razem do sklepów trafi Session IPA czyli wariacja na temat piwa sprzed kilku miesięcy, nachmielonego odmianami czeskimi i nowozelandzkimi. Moc: 4,5% alko. Tymczasem do butelek już wkrótce trafi Czarna Wołga. Nie ukrywam, że się cieszę. 🙂

CIEKAWOSTKI:

  • AleBrowar wypuszcza kolejne szkło sygnowane swoim logo. Tym razem panowie postawili na bardzo klasyczny wzór Brussel, czyli sensoryczny pokal o pojemności 0,3l. W sprzedaży od przyszłego tygodnia.
  • Swoich szkieł dorobił się także browar Wrężel. Pierwszym jest IPA Glass, czyli krzyk mody z przełomu roku. Drugim piękny Snifter o pojemności 0,4l. Naczynia mają być dostępne w sprzedaży pod koniec maja.
  • Ciekawostka piwowarska. Otóż w krajach, w których piwna rewolucja już dawno zapuściła korzenie (USA, Włochy, Belgia) beczki okazują się być passe, za to na salony wchodzą… amfory. Te kojarzące się ze starożytnością ceramiczne naczynia wyglądają bardzo efektownie, ale nie do końca wiadomo, jak sprawdzą się przy leżakowaniu piwa. Podobno lambiki nabierają metalicznego, niezbalansowanego charakteru, ale co tam – warto kombinować.

WYDARZENIA:

  • Już jutro, po raz 46 (wow!) kolekcjonerzy piwnych pamiątek spotkają się Międzynarodowej Giełdy Birofiliów Tychach. Spotkanie odbędzie się na lodowisku przy ul. de Gaulle’a 2. Start o 8:00.
  • Także jutro będzie miał miejsce Wielki Finał Szczecińskiej Ligi Piwowarów, w ramach którego zmierzą się Marcin Stefaniak (Piwolog) oraz Andrzej Miller, a za oręż posłuży domowe Imperial IPA. Impreza startuje o 18:00 w szczecińskiej klajpie Czesky Film.
  • W niedzielę, 17 maja, w House Of Beer odbędzie się już piąta edycja Krakowskich Warsztatów Piwowarskich. Na miejscu, oprócz kilku wykładów i paneli (wystąpią m.in. Piotr Sosin z browaru Trzech Kumpli oraz Łukasz Gustkiewicz z PiwoWarowni) powstanie strefa piwowarów domowych, w której każdy będzie mógł zaprezentować swoje wyroby.
  • A już 18 maja, w Piwotece Narodowej Łodzi po raz drugi będzie można przetestować swoją wiedzę w turnieju Piwny Omnibus. Docelowo planowanych jest sześć edycji konkursu, po których nastąpi wielki finał, a jego zwycięzca otrzyma tytuł Grand Championa. Powodzenia!
  • Zapowiadana kilka tygodni temu miejscówka Ursa Maior Krakowie wreszcie zostanie otwarta. Impreza na rozruch lokalu odbędzie się 22 maja przy Placu Wolnica 10.
  • Łódzki Browar Ksieży Młyn zaprasza na Festiwal Piwa w dniach 28-30 maja, oczywiście na terenie firmy. W planach, oprócz oczywiście piwa – muzyka na żywo i tajemnicze „coś jeszcze”.
  • Nie ma festiwalu, za to będzie giełda. W dniach 19-20 czerwca Żywcu odbędzie się XX Międzynarodowa Giełda Birofiliów. Teren: ogród przy Piwnicy Żywieckej. Wydarzenie formułą ma nawiązywać do czasów przedfestiwalowych.
(Visited 40 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *