Lager na Ameryce, imperialny Bitter z dodatkiem walijczyka oraz stout z malinami. Co wybieracie?
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Trzecie piwo z serii Piotrek Z Bagien browaru Jan Olbracht nadchodzi. Tym razem mamy do czynienia American Amber Ale uwarzonym według receptury Szymona Synalka, jednego z laureatów Kuźni Piwowarów. Cyferki: alkohol 6%, ekstrakt 14%, 20 IBU.
- Browar Sulewski wlał do butelek swojego lekkiego „ejla” – Summer Ale. Piwo ma 5% alkoholu przy 12% ekstraktu.
- Star Cysterna, czyli stout owsiany leżakowany w beczkach po whisky, wreszcie trafi do multitapów, a to z okazji trzecich urodzin Artezana. To genialne piwo pojawiło się już na festiwalach w Warszawie i Wrocławiu. Musicie go spróbować!
- Nadchodzi trzecie piwo z serii browaru Amber – Po Godzinach. Tym razem regionalna potęga wypuści AIPA, nachmielone odmianami Citra, Chinook i Pacific Jade. Moc to 5,8% alkoholu, a IBU ma się mieścić w przedziale 65-75.
- W browarze Bednary ciągle stawiają na polskie drożdże z Fermentum Mobile – tym razem przefermentują one piwo AIPA Potion. Ekstrakt to 14 Blg, a IBU wyniesie 46 jednostek.
- Właśnie zabutelkowano drugie kooperacyjne piwo Pinty i Simona Martina – Call Me Simon 2015. Tym razem ekipa postanowiła imperialnego Bittera o ekstrakcie 19,1 Plato. Premiera dziś w Lublinie.
- Amerykańskie chmiele (a jakże) trafią również do najnowszego piwa browaru Reden – Hamerykansky Drim. Tym razem mamy do czynienia z lagerem nachmielonym jedną odmianą: Centennial. Alkohol: 4,9%. Premiera już dziś.
- Piwoteka gotuje Zupę Dębową. Mamy do czynienia z Pale Ale nachmielonym brytyjskimi odmianami. Jednak to nie one są główną atrakcją piwa, a płatki dębowe Heavy Toast. Moc 5,1%, goryczka: 42 IBU.
- Browar Profesja przyłącza się do obchodów Święta Piwa Grodziskiego i warzy swoją interpretację: Mnicha. Trunek będzie miał 3,2% alkoholu oraz 14 IBU.
- Już wkrótce do sprzedaży trafi pierwsze piwo z browaru Tenczynek – Marcowe. Trunek będzie miał 6% alkoholu przy ekstrakcie na poziomie 12 Blg.
- Hopium, którego otwarcie niedawno zapowiadałem, pokazało światu swoje pierwsze piwo – Ostrą Szychę. Styl – American Pale Ale. Tak, ja też ciężko kląłem pod nosem, ale przestałem, gdy okazało się, że w trunku wylądowały ostre papryczki. Brzmi ciekawie.
CIEKAWOSTKI:
- Kolejne polskie piwo trafiło do beczek po bourbonie! Tym razem na ten krok zdecydował się browar Kingpin, który do drewna wlał swojego Turbo Geezera. Co ciekawe, do cześci beczek trafiły… maliny.
- Dobra informacja dla fanów kawowego lagera I’m So Horny od Pinty. Okazuje się, że piwo tak dobrze się przyjęło, iż ekipa postanowiła uwarzyć go na większą skalę. W beczkach i butelkach szukajcie go już dziś wieczorem.
- Ciekawostka szkocko-amerykańska. Otóż browar Brew Dog radzi sobie tak dobrze w Europie, że postanowił wybrać się na podbój USA. Ekipa już wkrótce otworzy swój browar w Columbus w stanie Ohio. Powodzenia!
WYDARZENIA:
- O pierwszym piwie z Tenczynka już napisałem, ale warto jeszcze wspomnieć o imprezie – wielkim otwarciu browaru. Wydarzenie będzie miało miejsce 19 czerwca w budynku firmy.
- 18 lipca odbędzie się III Siedlecki Zlot Piwowarów Domowych połączony z konkursem. Obowiązują dwie kategorie: polskie Amber Ale oraz… cydr. Szczegóły na tej stronie.
(Visited 69 times, 1 visits today)
literówka mema na mamy przy informacji o hamerykańskim drim-ie
W porównaniu do tego jak wcześniej była „zupa dembowa” to niewielki błąd 🙂
Hmm, jako Pan i Władca tego bloga nakazuję, by literówki wytykać na privie!
1) wiem, że powinienem sprawdzać tekst przed publikacją, ale po prostu nie zawsze mam na to czas.
2) zmiana klawiatury i komputera robi swoje (wiem, żadne to usprawiedliwienie) – pracuję nad tym, by nauczyć się trafiać we właściwe klawisze oraz skołować Worda z wyłapywaniem błędów 😉