Owoce nadal królują, ale niespodziewanie na orbicie pojawiły się ostre papryczki.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Backyard Bully to najnowsza odsłona serii Stories browaru Kingpin. Trunek reprezentuje styl Belgian IPA.
- Browanza proponuje Tropical IPA o nazwie Forbidden Fruit. Piwo doprawiane ananasem, laktozą i chmielem Sorachi Ace ma 5% alkoholu oraz 16 Plato.
- Birbant również stawia na owoce i laktozę. Peach Milkshake to nowe piwo z serii Hopsbant, doprawione brzoskwiniami.
- I jeszcze jeden Milkshake IPA, tym razem od Browaru Stu Mostów. Nowa odsłona znanego już piwa ekipy została wzmocniona jagodami.
- Dwie nowości szykuje Golem. Etz Chaim Lite to lekka wersja znanego Oatmeal Milk IPA (2,4% alko, 8 Blg), z kolei Sour Shower to Sour Rye Milk Hoppy Ale (2,2% alko, 8 Blg).
- Pinta zaoferuje uczestnikom One More Beer Festiwal trzy nowości. Kwas Kappa to Sour American Lager (5% alko, 13,1 Blg), Lublin To Dublin 2017, tym razem w wersji Rye Stout (6,5% alko, 16 Blg) oraz nienazwany jeszcze RIS Double BA, leżakowany w beczkach po Bourbonie i rumie. W tym ostatnim zwraca uwagę ekstrakt – 30 Blg, z którego uzyskano 13% alko.
- Mocno zaskoczyła Fortuna. Regionalny browar uwarzył piwo kooperacyjne ze znanym i cenionym belgijskim Boon. Efekt współpracy to Wild Sour Pigwa.
- Zaskakuje też Pilsweizer, którego najnowszym piwem będzie Pszeniczne Kwaśne. Będzie to miks Berliner Weisse z Grodziskim (słód wędzony dębem. Nadmienię, że w Lichtenheinerach używano głównie wędzonego bukiem).
- Spirifer przygotował Witbiera. Nowe piwo browaru nosi nazwę Wesoły Żniwiarz.
- Także Witbiera przygotował browar Podgórz. Owca na Orbicie ma 5% alko i 12,5 Blg. Oprócz standardowych przypraw w piwie wylądowała mięta.
- Pi Chili to Hefe-Weizen uwarzony przez Warsztat Piwowarski. Wywar doprawiono papryczkami chili.
- Reden zaserwuje wkrótce Agrestowo Mi! Będzie to Berliner Weisse oparametrach 2,3% alko i 8% ekstraktu.
- Habanero Oatmeal Stout o nazwie Killinśkiego to efekt kooperacji Piwoteki z Gouda Works. Piwo doprawiono ostrymi papryczkami. Parametry: 20 Blg i 8,5% alko.
- W browarze Wiatr uwarzono Saisona (5,7% alko, 12,5 Plato). Trunek został doprawiony trawą cytrynową i Curacao.
- Wyszak zaprasza na Watermelon Amber Ale z dodatkiem oczywiście arbuza. Piwo liczy 12,5% ekstraktu.
- Dziki Kocur ma dla nas American Wheat o nazwie Puma Pszenicę Kuma. Nachmielono go odmianami Vic Secret i Azacca.
- Browar Spółdzielczy i Jabeerwocky przygotowały kooperacyjne piwo. Slip Knot to Sparkling Ale o mocy 4,6% alko.
- Hajer atakuje nowościami. W tym tygodniu ma dla nas Fligę – West Coast Summer Ale.
- Kolejnego Fruit Sour Ale dorobił się Maryensztadt. Sourtime wzbogacono o agrest.
- Shaker to nowość od browaru Cztery Ściany. Ekipa uwarzyła Forest Fruit Sweet APA.
- Perun oferuje z kolei podrasowaną opcję Oblewania Perperuny. Belgian Ale zostało podbite truskawką.
WYDARZENIA:
- Przypominam, że już dziś rozpoczyna się Open Craft Festiwal, czyli impreza organizowana przez Nepomucena w Szkaradowie.
- Również dziś i jutro odbywa się już zapowiadany Rybnicki Zalew Dobrego Piwa.
- Jutro z kolei – jeśli jesteście we Wrocławiu, warto wybrać się na Beer Geek Summer.
- Także jutro Palatum zaprasza na Chill&Grill. Impreza odbędzie się w warszawskim Beer Hub.
- 19 sierpnia Kraftodajnia organizuje kolejną edycję Poznaj Browar. Tym razem bohaterem będzie team De Facto.
(Visited 432 times, 1 visits today)
Jak kogoś uwiera obecność owoców w piwie, to ostatnio może chyba całkiem nadążać za spijaniem pozostałych nowości 😛 Zupełnie jak kiedyś..