200 IBU, industrialny metal i płatki róży. Polski kraft nie przestaje zaskakiwać.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Tydzień temu pisałem wam o pierwszym rock’n’rollowym piwe w Polsce (owocu współpracy J.D. Overdrive i Redena), a już szykuje się kolejne! Tym razem browar Kraftwerk brata się z kapelą Oberschleisen, by uwarzyć dla niej dedykowane piwo. Pojawi się ono w sprzedaży już w połowie maja. Tutaj możecie zobaczyć zapowiedź współpracy.
- Szykuje się kolejna nowalijka z browaru Czarnków – Noteckie Bursztynowe przedstawiane jako „odpowiednie połączenie piwa jasnego i ciemnego”. Strzelam więc, że możemy spodziewać się trunku pokroju Książęcego Czerwonego Lagera.
- Inne Beczki coraz odważniej sięgają po mało popularne style. Tym razem polsko-czeska ekipa wzięła na tapetę Biere De Garde – Pardon My French. Najciekawszy jest w nim jednak dodatek – płatki róży. Brzmi naprawdę nieźle.
- Poznaliśmy wreszcie szczegóły kooperacyjnego piwa AleBrowaru i Birbanta, które powstało kilka tygodni w Zarzeczu. Kiss The Beast to ekstremalnie nachmielone (70 kilogramów!) Belgian IPA. Efektem jest 200 IBU goryczki. Do tego 19,1 Blg z czego powstało 8,5% alkoholu. Premiera za tydzień.
- Kolejne dwa piwa z IPA-owej serii Piwnego Podziemia trafiają do sprzedaży. Małe Conieco to jego pszeniczna odmiana o mocy 6,5%, z kolei Burning Ryenbow (kapitalna nazwa) to IPA żytnie i czerwone – moc 6,4%.
- Świeżutkie piwo od Bednarów już dziś powinno polać się w niektórych polskich multitapach. Tym razem ekipa uwarzyła Cascadian Dark Ale o nazwie Hop Artifact. Parametry to alkohol na poziomie 6,0% oraz 60 IBU. Uwaga – chmielone Sorachi Ace.
- Nadchodzi piąta generacja Hey Now z Pracowni Piwa. Tym razem amerykańska pszenica zmieni się w American Saison. Zasyp i chmielenie nie uległy zmianie, za to swoje zrobiły inne, belgijskie drożdże, w których ostatnio podkrakowscy rzemieślnicy mocno się zakochali. Piwo będzie miało 4,8% alkoholu przy 28 IBU. Szukajcie go już dziś w multitapach.
- Z kolei już jutro odbędzie się premiera nowego piwa z browaru Wyszak – Robust Porter. Piwo zapowiadane jest jako solidnie palone i relatywnie mocne (6,5% alkoholu).
CIEKAWOSTKI:
- Browar Ciechan wyczuł modę na piwne lokale i sam przygotowuje miejscówkę restauracyjno-klubową w Warszawie. Konkretny adres nie został podany, jednak browar deklaruje, że będzie to „jedna z najbardziej prestiżowych ulic w mieście”. W knajpie wypijemy nie tylko piwa Ciechana, lecz także inne trunki z grupy BRJ.
- Piwna Zwrotnica na podstawie internetowej ankiety przeprowadzonej w marcu przygotowała portret polskiego miłośnika kraftu. Po szczegóły odsyłam was do artykułu. W tym miejscu chciałbym zganić Panie – proszę się mobilizować i dołączać do rewolucji, gdyż bardzo nam Was brakuje!
- Odnowiony krakowski Browar Lubicz już wkrótce wypuści w świat pierwsze piwa! Póki co wiemy, że jednym z nich będzie Pszeniczne, podane w gustownej, stonowanej butelce (czy raczej etykiecie). Jej projekt możecie zobaczyć tutaj.
- Trzy zapowiadane jakiś czas temu piwa z browaru Dukla (niemiecki pils, DIPA oraz cream stout) doczekały się etykiet. A jako że nikt w tym kraju nie ma lepszych, przeto odsyłam Państwa tutaj i zalecam podziwianie.
- W browarze w Grodzisku Wielkopolskim praca wre w najlepsze. Pierwsze piwa (oczywiście grodziskie) mają pojawić się w sprzedaży już za miesiąc. Ja zacieram ręce, a wy czytajcie artykuł.
WYDARZENIA:
- W dniach 10-12 kwietnia (start dziś o 17:00) odędzie się w Krakowie Podgórski Craft Beer Contest. To konkurspolegający na degustacji polskicj kraftowych piw. Szczegóły wydarzenia i zapisy prowadzone są na tej stronie.
- 26-27 czerwca to z kolei data tegorocznego Craft Beer Camp. Miłośnicy festiwali pod namiotami oraz piwa będą zachwyceni – w Annopolu, na terenie powstającego browaru Gzub będzie można nie tylko wypić trunki czołowych polskich i zagranicznych kraftowców, lecz także pogadać z piwowarami oraz spędzić noc na polu namiotowym. Brzmi genialnie!
(Visited 94 times, 1 visits today)
W Poznaniu Noteckie Bursztynowe było dostępne już na początku marca. Butelka 0,5l, smak niestety słaby, 🙁