Co w piwie piszczy? 1.05.15

Co w piwie piszczy II

Nowości uwarzone z myślą o startującym dziś WFDP są największymi gwiazdami tego wydania piwnych wiadomości.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWO:

  • Seria IPA browaru Trzech Kumpli z każdym miesiącem się rozrasta, przynosząc coraz smaczniejsze trunki. Kolejnym z nich będzie twór o nazwie Piece Of Cake, będący sesyjnym IPA o mocy 5,6% alkoholu i goryczce na poziomie 50 IBU. Chmiele: Chinook, Cascade, Simcoe, Equinox.
  • Do Bożego Narodzenia jeszcze daleko, ale w żywieckim browarze Krajcar postanowiono uwarzyć piwo PiernikoweEkipa nie podaje zbyt wielu szczegółów na jego temat, wiadomo tylko, że mamy do czynienia z ciemnym ale o mocy ok. 5,5% alkoholu i – zakładam – z dodatkiem cynamonu i goździków.
  • Poznaliśmy szczegóły dotyczące drugiego dziecka Pinty i browaru O’Hara’s. Trunek, również ochrzczony mianem Lublin To Dublin tym razem będzie mlecznym robust porterem. Cyferki zostaną ujawnione niebawem.
  • Oficjalnym piwem festiwalowym 6. edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa będzie Dunkelweizen uwarzony przez Browar Stu Mostów. Oczywiście już słyszę głosy malkontentów, że to mało szałowy styl, a w dodatku piwo nachmielono Lubelskim. Skumajcie jednak, że Wrocław = piwo pszeniczne, więc wybór jak dla mnie bardzo słuszny.
  • W czasie WFDP będziemy mogli spróbować piwa Grand Prix Rauchbier. Uwarzył go browar Widawa według receptury Stanisława Szelugi, która wygrała podczas zeszłorocznego wrocławskiego Konkursu Piw Domowych. Drugą nowością od Widawy będzie leżakowany w beczce po whiskey FES Black Kiss – szczegółów brak, ale chyba nie są potrzebne, nie?
  • Chmielarium ma gotowe kolejne trzy piwa, które już zresztą miały swoją premierę. Squeezer to American Pale Ale, a Szczwany Lis – Amber Ale. W beczkach czeka na swoją kolej także Porter Bałtycki, który jeszcze nie ma nazwy. Wszystkie mają być dostępne we Wrocławiu na WFDP.
  • Chorzowskie wcielenie browaru Reden przywiezie do stolicy Dolnego Śląska nowalijkę w postaci imperialnego IPA – Lot Hopsmiczny. Piwo póki co wyróżnia się etykietą, a o cyferkach jeszcze nic nie wiadomo.
  • Birbant we Wrocławiu będzie serwował nowalijkę chmielową – 10 Hops, czyli jak sama nazwa wskazuje piwo uwarzone z dodatkiem 10 odmian, głównie amerykańskich, choć pojawi się też Japończyk – Sorachi Ace. Strzelam, że to IPA.
  • Do Wrocławia nowość przywiezie także Piwne Podziemie. Będzie to kolejna odsłona ich serii IPA. Akka Dakka Blakka to sesyjne Black IPA o mocy 4,6% alkoholu.
  • Kolender z Miętolina to z kolei wrocławska propozycja browaru Lubrow, za którą współodpowiada Marusia, a więc jedna z osób odpowiedzialnych za Festiwal. Piwo ze sporym udziałem słodu pszenicznego, z dodatkiem kolendry i mięty ma mieć 4,2% alkoholu.
  • I na koniec dwie informacje o piwno-muzycznych kooperacjach. Poznaliśmy szczegóły wypustu, który dla zespołu Behemoth przygotował PerunSacrum to belgijskie IPA o mocy 6,2% alkoholu. Też nie kumam, dlaczego taki styl, ale jak głosi informacja „diabeł tkwi w szczegółach.”
  • Z kolei Kraftwerk zalicza już drugą współpracę z muzykaimi, tym razem z hiphopowym składem PokahontazReversal to American Pale Ale, a jego premiera odbędzie się w przyszły piątek.

CIEKAWOSTKI:

  • Jak już Wam wspominałem, w ramach Warszawskiego Festiwalu Piwa odbył się również finał Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Tytuł Grand Championa zdobył Jakub Baranowski za swojego Maibocka. Piwo zostanie wkrótce uwarzone w kooperacji z Pintą i najpewniej pojawi się na jesiennej edycji WFP. Szczegółowe wyniki Konkursu znajdziecie tutaj.
  • Dziś rusza Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa (więcej o nim przeczytacie tutaj). Oprócz oczywiście piwa, będzie można na nim kupić sporo gadżetów związanych z imprezą, w tym piękne szkło, breloki oraz koszulkę. Wszystkie możecie zobaczyć na tej stronie.
  • Żywiec coraz szerzej uśmiecha się do kraftu i choć dla niektórych fanów dobrego piwa jest to uśmiech zwodniczy, to jednak nie ma co narzekać. Kolejnym krokiem GŻ jest oddanie w ręce fanów decyzji o tym, jaki kolejny styl będzie warzony przez ichniejszych piwowarów. Jeśli i wy chcecie wziąć udział w tej zabawie, wejdźcie na tę stronę i zagłosujcie. Do wyboru choćby Oatmeal Stout, Rauchbock, IPA i – uwaga – RIS.

NOWE BROWARY:

  • Kolejny browar restauracyjny powstaje na wrocławskim rynku! W kamienicy Pod Złotym Psem powstanie miejscówka o nazwie – a jakże – Złoty PiesEkipa podobno jest mocno zorientowana na warzenie piw nowofalowych, a o kolejnych wypustach mają decydować także goście. Otwarcie knajpy planowane jest na lato.
browar zloty pies

fot. materiały prasowe

  • Ale to nie jedyny nowy browar, który otwiera się we Wrocławiu! Otóż z sąsiedztwie już działającej Profesji powstaje rodzinny Browar Prost, takoż działający na własnym sprzęcie. Otwarcie jest planowane na drugą połowę roku. Szczegóły poznacie w tekście niezawodnego Tomasza Moszczyńskiego z Browar.biz.
  • Piwo z Puszczy Biłowieskiej? A dlaczego nie?! Już wkrótce w okolicy jednego z najpiękniejszych miejsc w Polsce, a konkretnie w Hajnówce, powstanie browar rzemieślniczy o nazwie Browar Markowy. Szczegóły jego działalności zostaną podane na tej stronie

WYDARZENIA:

  • Studenci warzą! Koło Naukowe Promil (wspaniała nazwa), działające na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, organizuje pokaz warzenia w krakowskim Klubie Arka. Wydarzenie odbędzie się 20 maja – o szczegółach przeczytacie na tej stronie.
(Visited 67 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *