American Wheat na tapecie, owoce jako dodatki – znać, że przyszło lato.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- W zeszłym tygodniu zadebiutował browar Arnulf. Pierwszym piwem ekipy z Warszawy (warzą kontraktowo w Beer Lab) jest APA Mielcuch.
- Dukla atakuje przed Euro. Jednocześnie pojawią się dwie serie piw. Jako Biało Czerwoni ukażą się Pils i IPA. Ukaże się także Porter Bałtycki leżakowany w czterech wersjach beczek: po bourbonie, rumie, brandy i sherry.
- Drugim piwem Browaru Okrętowego będzie Bryg. To Koźlak w duchu holenderskim o ekstrakcie 16,5 Blg.
- Fortuna zauważyła piwną rewolucję i uwarzyła sosnowe APA o nazwie Miłosław Warzy Śmiało. Mam tylko nadzieję, że to prawda, bo info nie pojawiło się na oficjalnym profilu firmy.
- Mild to najnowsza propozycja browaru Piwna. Trunek ma 4% alkoholu i 10 Blg.
- Piwoteka w ciekawy sposób podeszła do tematu Grodziskiego. Fabrykanckie Świnie (7,5 Blg, 2,8% alkoholu) doprawiono wędzonym boczkiem. Ciekawe, czy będzie miało pianę. 😉
- Ale to nie ostatnie piwo z mięsem, jakie szykują dla nas polscy kraftowcy. Innym będzie Kevin Bekon od Hopium. To Red Ale (5,3% alko, 14 Blg) z dodatkiem – a jakże – bekonu. Piwo będzie miało premierę jutro na urodzinach ekipy w Hoppiness. Drugą nowością będzie Lora Shafran, czyli Summer Ale z sami zgadnijcie jaką przyprawą.
- Do Domu Wczasowego zaprasza Browar Zakładowy. Nowość z Lubelszczyzny to American Wheat z owocami cytryńca chińskiego. Parametry: alkohol 6%, 16% esktraktu i 60 IBU.
- Poznaliśmy wszystkie szczegóły festiwalowego piwa WFDP. Piwowar to Hefeweizen z owocami (nie podano jakimi) przygotowany przez Profesję.
- Osowa Góra przygotowała nowe piwo. Rodeo to Milk Stout o mocy 4,5% alkoholu.
- Spirifer wraca do tematów lotniczych. 7 Eskadryla to East Coast IPA o mocy 7,1% obj. i 60 IBU goryczki.
- Old Ale od Nepomucena trafiło do butelek. Uwarzono je według zwycięskiej receptury konkursu X Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich. Wywar ma 6% alkoholu i 16,9 Blg.
- Podgórz i SzałPiw uwarzyły kooperacyjne piwo. Szał Ciał to American Wheat o mocy 5% alkoholu i 12,5 Blg.
- Po American Wheat sięgnął także Maryensztadt. Wheat You ma 13 Blg ekstraktu i 5,4% alkoholu.
- Doctor Brew polubił Lagery. Perfect Lager to kolejny z nich, nachmielony Magnum, Ellą i Centennialem.
- Dawno zapowiadany Kord, czyli pięćdrupel od Jana Olbrachta wreszcie trafi do szerszego grona odbiorców. Piwo poleżało w beczkach po alkoholach i podobno ma kopać dupę jak mało co w tym kraju.
- Najnowszym piwem wrocławskiego browaru Złoty Pies będzie Pitbull – Black IPA chmielona nowozelandzkimi odmianami.
NOWY BROWAR:
- Dolny Śląsk wzbogacił się o nowy browar rzemieślniczy – Cztery Ściany. Firma ma siedzibę w Trzebnicy.
CIEKAWOSTKI:
- Zakończyła się pierwsza edycja PiwoWarZone. Zwycięzcą został Bartek Kozłowski, który w nagrodę uwarzy piwo z Profesją.
- Artezan lubi Włochy. W tym tygodniu warzył kooperacyjne piwo z ekipą Stradaregina. Powstał Saison brzoskwiniami i chmielem Equinox.
- Czesław Dziełak wreszcie warzy w profesjonalnym browarze! Utytułowany piwowar domowy będzie członkiem ekipy białostockiego Starego Rynku.
- 18 czerwca do sprzedaży trafią pierwsze piwa Browaru Łańcut. Niedługo zostaną podane miejsca, w których poleją się trunki z Podkarpacia.
WYDARZENIA:
- 11 czerwca Pracownia Piwa przejmie krany we wrocławskiej Szynkarni. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy narzekają, że browar nie wystawia się na WFPD.
- W dniach 18-19 czerwca odbędzie się Bocheński Festiwal Piwa. Impreza toczyć się będzie w ogródku Galerii Bocheńskiej.
(Visited 524 times, 1 visits today)