Co w piwie piszczy? 5.02.16

Co w piwie piszczy II

Międzynarodowe sukcesy polskich browarów, dwa nowe Barley Wine na rynku oraz moda na bergamotkę – w naszym krafcie jak zwykle sporo się dzieje.

Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

  • Ursa Maior uwarzyła Barley Wine na modłę angielską. Przemytnik (nazwa jak mniemam nawiązuje do słynnego pociągu kursującego na Ukrainę) legitymuje się parametrami: 8,2% alkoholu i 20 Blg ekstraktu.
  • Barley Wine, tyle że w duchu amerykańskim, uwarzyła FaktoriaAlcatraz to dość lekka wersja stylu o ekstrakcie 20,1 Blg.
  • Fabrika Rara zaszalała i przygotowała Imbir Imperial Saison o nazwie Kaszmir. Do jego uwarzenia użytko suszonej skórki słodkiej pomarańczy, imbiru, herbaty Aromat Kaszmiru oraz kardamontu. Cyferki: alkohol 6%, ekstrakt 16 Blg.
  • PiwoWarownia idzie w ślady Doctora Brew i rozszerza portfolio serii Single Hop o piwo Kameleonnachmielone odmianą Motueka.
  • Browar Spółdzielczy uwarzył Imperial IPA o nazwie Ósemkowe. Co ciekawe, to trunek bardzo płytko odwermentowany: z 20 Blg ekstraktu powstał wywar o mocy 6,2%. Czy to przypadkiem nie zonk? 😉
  • Shire to najnowsza propozycja browaru Roch. Jest to piwo w stylu Brown Porter, zapowiadające się bardzo słodko: z 16 Blg ekstraktu początkowego powstało raptem 4,5% alkoholu!
  • Dwie nowości szykuje dla nas Browar Solipiwko. Pierwsza z nich to podwójna wersja znakomitego Milk Stoutu Wojtka – Double Nygus. Obecne parametry to alkohol 7,4% obj., ekstrakt 19,1 Blg oraz 38 IBU.
  • Drugą będzie kolejny wywar przygotowany dla agencji Nomono. Trunek to Freestyle Polish IPA z dodatkiem skórki bergamotki. Alkohol 6,1% obj., ekstrakt 14 Blg i aż 88 IBU goryczki. Premiera obu wspomnianych trunków dziś w Szynkarnii.

Nomono 2

  • Marusia i jej Warsztat Piwowarski także sięgnęli po bergamotkę. Odmiana pomarańczy trafiła do piwa Bergamłot, czyli Pale Ale o mocy 5,3% alkoholu i 13% ekstraktu.
  • Grupa BRJ przygotowała kooperacyjne piwo, warzone we Lwówku Śląskim. Trunek o nazwie Leprikon to Irish Red Ale o mocy 5,5% alkoholu, nachmielone odmianami Pilgrim, Hallertau, Aurora i Centennial.
  • Raduga przygotowała Session IPA o nazwie Lift To The Scaffoldchmielone Citrą, Cascade, Simcoe i Mosaic. Moc: 4,7%, ekstrakt 12%.
  • Szczeciński Wyszak przygotował Porter Bałtycki. Piwo ma 6,2% alkoholu i 16 Blg ekstraktu.
  • Nadchodzą chmielowe tygodnie Artezana, a wraz z nimi Podwójny Pacific, czyli sztandarowe piwo browaru w wersji IPA – ekstrakt 16,5 Blg, alkohol 7%.
  • Niedługo w ofercie browaru Braniewo pojawi się kolejne piwo. Będzie to lager, od innych różniący się chmieleniem na zimno.
  • Pierwsze piwa sygnowane marką Bytów pojechały w świat, znaczy się w Polskę. Oprócz anonsowanego niedawno Jasnego Pełnego dostępne będzie też Pszeniczne.
  • Oławski Probus zaprasza na Kopernika 1543, który jest reprezentantem stylu Dark Rye English IPA. Trunek o mocy 6,7% alkoholu oraz 50 IBU goryczki od dzisiaj jest dostępny w przybrowarowej knajpie.
  • Pałacyk Łąkomin, czyli najmniejszy browar rzemieślniczy w Polsce, uwarzył FESa o nazwie Leśny Krecik. Piwo ma 16% esktraktu, 6,9% alkoholu i 35 IBU.

NOWY BROWAR:

  • Beerokracja i Chmielarnia – warszawskie multitapy – połączyły siły, by stworzyć Jakiś Browar, nowego kontraktowca na mapie rodzimego kraftu. Ekipa, której piwowarem jest Artur Napiórkowski, swoje pierwsze piwo uwarzyła w browarze Maryensztadt w Zwoleniu, a jest to Pale Ale Single Hop Rakau o nazwie Jakieś Jasne. Premiera już jutro, oczywiście w Beerokracji i dwóch oddziałach Chmielarni.

CIEKAWOSTKI:

  • Spory sukces polskich browarów w czasie tegorocznej gali RateBeer BestImperator Bałtycki został uznany za najlepszy Imperialny Porter na świecie oraz znalazł się w gronie 50 najlepszych piw świata, z kolei Samiec Alfa znalazł się w gronie 50 najlepszych piw debiutujących w 2015 roku. Gratulacje! Pełne wyniki znajdziecie tutaj.
  • Do grona browarów, które zobaczymy na Beer Geek Madness dołącza Hopkins.
  • Polska w piątce największych producentów chmielu na świecie! Tak przynajmniej twierdzi renomowany „All About Beer Magazine”. Według autorów opracowania zajmujemy piąte miejsce z produkcją rzędu nieco ponad 2 000 ton rocznie. Zestawieniu przewodzą Niemcy (34 000 ton), na drugim miejscu znajdują się Stany Zjednoczone (33 266 ton), a później Chiny i Czechy.

WYDARZENIA:

  • Dzisiejszego wieczoru w łódzkiej Piwotece Narodowej odbędzie się oficjalna premiera Double Trouble, czyli kooperacyjnego piwa Piwoteki i Kraftwerku. Start imprezy o 17:00.
  • Kolejne piwo z browaru Maryensztadt wchodzi na salony. Jutro w Samych Kraftach w Warszawie będzie miała miejsce premiera piwa Belgijska Blondynka. Poczatek o godz. 20:00.
  • 13 lutego Podgórski Salon Degustacyjny Krakowie zaprasza na trzecią edycję konkursu wiedzy o piwie Craft Beer Contest. Impreza potrwa od 14 do 19.
  • 16 marca potyczki rozpoczną piwowarzy domowi z Torunia. W tamtejszym Carpe Kraft rusza pierwsza edycja Bitew Piwowarów.
  • Poznaliśmy datę tegorocznej edycji Chmielobrania. W tym roku odędzie się ono 9-10 września.
(Visited 588 times, 1 visits today)

12 komentarzy na temat “Co w piwie piszczy? 5.02.16

  1. A jak z Porterem Bałtyckim z browaru wyszak? Mieści się w widełkach stylu? Bo mi się wydaje, że Bałtyki są od 18 Blg.

    • Jak już nieraz dawałem znać na blogu jestem wielkim hejterem widełek i sztucznych granic. To tak BTW 😛
      No ale jeśli pytasz, to odpowiem: mieści się w widełkach BJCP, które dla Porteru Bałtyckiego przewidują ekstrakt od ok. 15 Blg do 22,5 Blg.

        • Widełki widełkami, ale co z naszą piękną tradycją tego zacnego stylu? Porter bałtycki 16 blg :] Czekam na 10 blg.

        • Powiem tak: jeśli porter bałtycki 10 Blg okazałby się znakomitym reprezentantem stylu, wtedy nie miałbym nic przeciwko. Ale że się na 99,99% nie okaże… 😉

  2. Dzis dr brew ma premierę w Rzeszowie, a to piwo z Probusa jest wg zwycięskiej receptury z konkursu piw domowych

    • O premierze DB pisałem w zeszłym wydaniu „CWPP?”. A jeśli chodzi o Probus, cóż mogę rzez? To wspaniale! ^_____^

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *