Ponownie wynurzamy się z bagien, łapiemy oryginalne kwasy, a na wycieczkę jedziemy do Pragi. Oto garść piwnych nowości.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Stara Komenda, czyli jeden ze szczecińskich browarów restauracyjnych, przygotował nowe piwo. Nowością jest APA nachmielona odmianami Amarillo i Willamette o mocy 5,6% alkoholu.
- Pinta podąża kwaśną drogą! Pintą Miesiąca Czerwca został Kwas Beta, czyli – jeśli się nie mylę – pierwszy w Polsce Lichtenheiner. To historyczny niemiecki trunek, łączący w sobie wędzonkę oraz kwaśność od bakterii lactobacillus. Moc: 3,2%.
- Inni przodownicy rewolucji, czyli Artezan, nie pozostają dłużni i także szykują absolutny kwasowy debiut na polskim rynku – Berliner Weisse. Piwo jeszcze leżakuje (premiera przewidziana na początku lipca), a wraz z nim kilkaset kilogramów wiśni.
- Brokreacja ujawniła szczegóły dotyczące trzech debiutanckich piw, które w sprzedaży pojawią się podczas Craft Beerweekend w Krakowie. I tak: The Farmer to American Wheat o zawartości alkoholu 5% i IBU na poziomie 40 (Tomahawk, Citra, Amarillo); The Lumberjack to Rye American Stout o mocy 6,7% i 70 IBU (Tomahawk, Citra, Simcoe). Z kolei The Butcher to Red IPA – 7% alkoholu, 75 IBU (Tomahawk, Citra, Simcoe, Amarillo).
- Nadchodzi drugi owoc współpracy browaru Spirifer z zespołem H.Exe – piwo Seven Lovely Hops. Tym razem będziemy mieli do czynienia z Summer Ale o ekstrakcie 12,1%. Oprócz tego ekipa warzy inne Summer Ale o nazwie Agat – 12,1% ekstraktu. Różnica w chmieleniu na zimno? A może tylko zmiana etykiety?
- Ocean Pale Ale – oto nazwa nowego piwa browaru Wyszak, które na kranach zadebiutowało w niedzielę. To typowo letnie, lekkie piwo o mocy 4,2%.
- Letnią nowość ma dla nas także browar Bednary – Summer Ale Signle Hop Citra o nazwie Cytron. Do jego warzenia użytko także suszonej skórki cytryny. Moc to 4% alkoholu, a goryczka – 30 IBU.
- Również nowy produkt Bazyliszka to Single Hop Citra, ale nie będzie on piwem, a nachmieloną lemoniadą o nazwie Chmieloniada.
- Piotrek Z Bagien baluje na całego! Już wkrótce na sklepowe półki trafi czwarte piwo z tej serii browaru Jan Olbracht. Tym razem piotrkowska ekipa zabrała się za warzenie Brown IPA (nie lubię :P) z dodatkiem iścia laurowego, korzenia lukrecji afromonu madagarskiego (?), werbeny i skórki pomarańczy. Uzyskane cyferki to 6% alkoholu, 14% ekstraktu oraz 40 IBU.
- Browariat, czyli popularny katowicki multitap, od jakiegoś czasu bawi się także w kooperacyjne warzenie piwa (współpracował m.in. z Artezanem). Tym razem ekipa – jako pierwsza w Polsce – zbratała się z dwoma rosyjskimi browarami rzemieśliczymi: 1516 oraz Baukunin. Warzenie odbyło się w niemieckim browarze Camba Bavaria, a jego efektem będzie Saison chmielony odmianami Mandarina Bavaria oraz Hull Melon z dodatkiem skórek pomarańczy. Tutaj znajdziecie zdjęcia z warzenia.
- Reden Świętochłowice szykuje dla nas kolejną nowość – Mr. Blonde, czyli belgijskie jasne Ale o mocy 6,2%. Premiera już dziś w katowickiej Kontynuacji.
- Z kolei chorzowski oddział Redena przygotował do Red Ale o nazwie Ruda Planeta. Piwo będzie miało 5% alkoholu, a nachmielone zostało odmianą Kazbek.
- Wrężel podąża wyznaczoną IPA-ową drogą, tym razem serwując nam wersję żytnią o mocy 6,4% oraz 86 IBU. Użyte chmiele to Mosaic i Columbus.
- Piwne Podziemie szykuje dla nas z kolei nowe piwo Hopback Pale Ale (gatunek wiadomy) o mocy 5,8% alkoholu. Ciekawostką jest, że ekipa nie dodała chmielu do gotowania, a przed i po warzeniu.
- AleBrowar będzie miał swojego American Wheata, zainspirowanego „Słonecznym Patrolem”, hellyeah. Be Like Mitch to lekkie piwo o mocy 4,4% i 11,6 Plato. Premiera za dwa tygodnie.
- Po American Wheat sięga także Hajer. Jego drugie piwo będzie miało nazwę Flaps. Wiemy o nim tylko tyle, że premiera nastąpi „wkrótce”.
CIEKAWOSTKI:
- Hopsbant – to nazwa skonstrułowanej w Polsce maszyny do chmielenia na zimno w przepływie, wzorowanej zapewne na niemieckim Hopgunie. Za pomysł – co sugeruje nazwa – odpowiada browar Birbant, który przetestował go na kilku swoich wypustach: Simcoe Pale Ale, 10 Hops oraz Red AIPA. Zakładam jednak, że i inne browary warzące w Zarzeczu będą mogły skorzystać z tego cudeńka.
- Poznaliśmy finalistów tegoroczengo, już XIII Konkursu PSPD (wcześniej odbywającego się w ramach Birofiliów). Do finału, który odbędzie się podczas Brackiej Jesieni, spośród 513 zgłoszeń, wybrano blisko 130 finalistów, którzy zmierzą się w 10 kategoriach, w tym Mild, Sour Ale, Polotmave czy Coffee Stout. Pełna lista szczęśliwców znajduje się tutaj.
WYDARZENIA:
- Przypominam, że jutro startuje Święto Piwa Grodziskiego, w ramach którego w kilkunastu knajpach na terenie całej Polski będziemy mieli okazję spróbować interpretacji tego piwa, uwarzonych przez czołowych rodzimych rzemieślników. Listę knajp znajdziecie na tej stronie. Krakusów informuję, że u nas będzie można zabawić się w Tap House.
- Z kolei 16 stycznia 2016 roku po raz pierwszy odbędzie się Święto Porteru Bałtyckiego. O jego szczegółach będę informował na bierząco, bliżej terminu imprezy.
- Informacja prosto z Pragi. Otóż dziś rusza jeden z najciekawszych festiwali piwnych w stolicy Czech – Pivo Na Naplavce. O tym wydarzeniu szerzej pisze Piotrek z blogu Praga Przewodnik.
- 22 czerwca to data finału organizowanego przez łódzką Piwotekę Narodową turnieju wiedzy o piwie Piwny Omnibus. Szczegóły wydarzenia na tej stronie.
- Natomiast 24 czerwca w Jabeerwocky będzie miała miejsce ósma edycja Warszawskiej Bitwy Piwnej. Na tapecie pwio grodziskie, które uwarzyli Aleksander Hurko oraz Karol Zyśk.
(Visited 125 times, 1 visits today)