Kingpin szykuje mieszankę wybuchową w stoucie, Bojan sięga po nowozelandzki chmiel, a Artezan kpi z ŻAPY. Ot, zwyczajny tydzień w polskim krafcie.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Brofaktura, czyli rosnący w siłę browar restauracyjny z Siedlec, od tygodnia serwuje swoje nowe piwo: Love Story. To (prawdopodobnie) APA uwarzona z myślą o Walentynkach i w związku z tym w kotle warzelnym znalazły się – uwaga – poziomki, truskawki, maliny, kwiat bzu, ananas, płatki róż i hibiskus. Brzmi jak dobra herbata owocowa, ciekawe jak smakuje. PS: w tym tygodniu na krany trafi miejscowa AIPA.
- Z niecierpliwością czekam na piwa browaru Drapper, który cieszy oczęta ładnymi, a skromnymi etykietami. Kolejnym zapowiedzianym jest Black IPA – szczegółów brak, ale jako że uwielbiam ten styl, czekam z wywalonym ozorem.
- Kolejne dwie nowości od Artezana. Pierwsza z nich to prztyczek w nos miłośników pale ale z Żywca. ŻAPA to piwo w tym samym stylu (5% alkoholu), tyle że z innym chmieleniem czesko-amerykańskim – odmianami Żatec i Ahtanum. Inna nowalijka to amerykańskie Amber Ale (5,7% alkoholu) – AAA Usługi Miksokretem (nie pytam), nachmielone Cascade i Centennial.
- Dwa piwa przygotowało także restauracyjne wcielenie Redena (z Chorzowa). Hopernik to AIPA (6% alkoholu, 70 IBU, chmielone wyłącznie odmianą Simcoe), a Darth Lager – wędzony ciemny lager (5% alkoholu). Rzućcie okiem na etykietę tego drugiego:
- Do kegów trafiło właśnie trzecie piwo browaru Waszczukowe – Postrach Szoszonów. To American Pale Ale o mocy 5,5%. Liczę na to, że będzie nieco łatwiej dostępne, niż poprzednie produkty braci…
- Browar Tea Time zaprezentował swoje nowe piwo, tym razem nachmielone nowozelandzkimi odmianami (nie zdradzono nazw). Pacific Amber to jak sama nazwa wskazuje Amber Ale o mocy 5,5% alkoholu.
- Piwoteka szykuje dwa zupełnie nowe piwa. Pierwsze z nich, Saison, uwarzyła we współpracy z browarem Jan Olbracht. Ten napój o mocy 5,5% alkoholu został wzbogacony w czasie warzenia tymiankiem, rozmarynem i szałwią. Drugim piwem będzie czekoladowy Milk Stout uwarzony w Łodzi, w browarze Księży Młyn. Tu również uświadczymy ciekawy dodatek: miętę czekoladową.
- Buba – oto nazwa długo wyczekiwanego quadrupla od SzałuPiw. Na szczegóły przyjdzie jeszcze pora – póki co możecie poznać etykietę oraz opowiastkę stworzoną na potrzeby piwa.
- Marek Jakubiak wieścił ostatnio koniec piw chmielonych amerykańskimi odmianami. Wiemy dlaczego – stawia na nowozelandzie. Najnowsze piwo z jego grupy, Bojan Maorys, to żytnie Rye IPA nachmielone Kohatu, Motueką, Magnum i Mosaikiem. Propsy!
- 28 lutego odbędzie się premiera nowego piwa z browaru Kingpin. Geezer to stout o mocy 6,4% alkoholu, napędzany kawą, słodem wędzonym torfem, laską wanilii, laktozą oraz płatkami dębowymi. Po stokroć wow!
- Z kolei 5 lutego (Pod Blankami – Bydgoszcz) swoją premierę będą miały kolejne dwa trunki browaru Brodacz. Oprócz już zapowiadanego Americano, pojawi się Pinky – american wheat.
- Piwne Podziemie stawia na IPA! W browarze uwarzą 12 odmian tego stylu, Państwo posłuchają: Lactose IPA, Session IPA, Citra IPA, Smoked Black Rye IPA, Wheat IPA i jeszcze kilka innych, po które odsyłam was do tego postu.
- Beer City ujawnił swoje dwa pierwsze piwa – i to z pompą, wbijając się na strony Interii (uwierzcie mi, to kosztuje). Krak I to zapowiadane wcześniej angielskie IPA o goryczce na poziomie 40 IBU. Z kolei Wit I to – nie zgadniecie – altbier (skąd taka nazwa?!). Produkty pojawią się w sprzedaży podczas Craft Beerweek w Krakowie.
- Po kilku miesiącach oddechu od warzenia nowości, Faktoria proponuje nam Doktora Fausta. Mamy do czynienia z Foreign Extra Stoutem (16,4 Blg) z – wnioskując po etykiecie – udziałem słodu wędzonego.
- Krajcar sięga po żurawinę. Nowalijka z żywca, nazwana – a jakże – Żurawinowe – będzie lekkim ale (4,5% alkoholu), upstrzonym tym przyjemnym owocem.
CIEKAWOSTKI:
- Wielka gratka dla fanów dwóch petard z Pracowni Piwa! Otóż już wkrótce do butelek trafią Barley Wine i RIS podkrakowskiej ekipy: Mr. Hard oraz Mr. Hard’s Rocks, oba w limitowanej ilości 500 sztuk. Co ważniejsze: oba piwa leżakowały przez rok. Zapowiada się prawdziwa wojna o każdy egzemplarz!
- Warto dodać, że Pracownia Piwa dorobiła się nowej strony internetowej. Ta jest stabilniejsza, bardziej czytelna i wypełniona informacjami. Sprawdźcie sami.
- AleBrowar trafia na plakaty! Towarzystwo z Lęborka pozazdrościło większym kolegom i samo planuje wypuścić serię posterów, która zawiśnie w sklepach i knajpach. Fani mogą zagłosować na jedną z dwóch wersji:
- Na tę informację czekało wielu fanów polskiego rzemiosła: browar Nepomucen z wielkopolskiego Szkaradowa, którego założycielem i piwowarem jest Jacek Domagalski, czyli znany browarbizowiec Jacer, wreszcie warzy! Szczegółów piwa jeszcze nie podał, ale i tak należy się jarać.
- Jednak nie tylko ten z dawna zapowiadany browar już wkrótce zacznie warzenie. Kolejnym jest rodzinny browar Wyszak ze Szczecina. Firma otworzy swoje podwoje 8 marca. Więcej szczegółów wydarzenia poznamy niebawem.
- Browar Dukla jeszcze nie dość, że wkrótce zaleje swoim piwem Polskę, to jeszcze poda je we własnym szkle, zbliżonym do Pintowego edela. Możecie je zobaczyć i zamówić tutaj. Jakby tego było mało, piwa browaru będą legitymowały się najlepszymi etykietami w tym kraju. Look at this!
WYDARZENIA:
- Warszawski Festiwal Piwa doczkea się miejsca godnego rangi i stolicy. Z hali na Domaniewskiej impreza przenosi się na Stadion Legii Warszawa! Podobno przyczyną całej akcji jest zerwanie umowy przez właścicieli hali. Jak widać nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Warto jednak zanotować, że w związku ze zmianą terenu, przesuwa się data festiwalu. Nowa to 24-26 kwietnia.
- Organizatorzy Beer Geek Madness ogłosili szczegółowy program kwietniowej odsłony. We Wrocławiu nie tylko spróbujemy świetnego piwa, ale i posłuchamy dobrej muzyki, pooglądamy wystawy i weźmiemy udział warsztatach. Szczegóły tutaj.
- 21 lutego Doctor Brew obchodzi swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji w patronackiej knajpie Włodkowica 21 we Wrocławiu odbędzie się impreza, podczas której poleje się nowe piwo duetu: Double Chocolate Stout.
- Poznański multitap Setka zaprasza na kolejną odsłonę warsztatów piwowarskich połączonych ze szkoleniem. 28 lutego na tapetę trafi Double IPA – warzony trunek będzie wzorowany na słynnym Pliny The Younger. Szczegóły wydarzenia znajdziecie na tej stronie.
- Wielki Test Porterów Bałtyckich to inicjatywa Mazowieckiego PSPD, która odbędzie się 8 marca w pracowni Blok Żab w Warszawie. Co ważne, bedzie on otwarty dla wszystkich chętnych do oceny 13 polskich porterów bałtyckich. Śledźcie szczegóły tutaj.
- 14 marca już po raz piętnasty Szczecin będzie gościł Międzynarodową Giełdę Birofiliów. Impreza odbędzie się w Domu Kultury Słowianin. Szczegóły znajdziecie na tej stronie. Warto dodać, że jedną z atrakcji Giełdy będzie Konkurs Piwowarów Domowych – na tapecie Rye IPA, Rauchbock, Pumpkin Ale i piwa czekoladowe.
- Organizatorzy Częstochowskiego Konursu Piw Domowych podali datę szóstej edycji imprezy. Ta odbędzie się 30 czerwca, a piwowarzy będą mogli się wykazać w następujących kategoriach: American Pale Ale, marcowe, wędzone, świąteczne oraz niskoalkoholowe (o zawartości alkoholu poniżej 4%). Zwycięzca głównej nagrody będzie mógł uwarzyć swoje piwo w browarze Wąsosz.
(Visited 82 times, 1 visits today)