Co w piwie piszczy? 10.10.14

Co w piwie piszczy II

Artezan uwarzył drugie polskie barley wine, Pracownia Piwa świętuje razem z Nową Hutą, a Faktoria odpala Winchestera. Już ścieram ślinkę z gębuli.

Jeśli masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić, napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com

NOWE PIWA:

 -> Już dziś startuje Warszawski Festiwal Piwa – czeka nas mnóóóóóstwo premier (po części wspomniałem o nich wczoraj). Dwie (i to jakie!) szykuje gospodarz, browar Artezan. Pierwsza, Preparat, to – jeśli się nie mylę – drugie polskie barley wine, co więcej – wędzone! Drugie piwko to black IPA – Czarne IPA.

-> Browar Perun także szykuje dwie premiery na WFP. Noc Kupały to extra foreign stout o mocy 6,4%. Drugi – Sabat Czarownic – będzie z kolei ciemnym pszeniczniakiem. Tu woltaż jest nieco niższy: 5,8%.

-> I jeszcze jedna premiera z WFP, tym razem od browaru Olimp. W Warszawie spróbujemy Eris – pale ale z belgijskim zacięciem. Moc: 5,2%, w składzie chmiel Simcoe.

Huta

-> Pracownia Piwa na okoliczność 60. urodzin uruchomienia kombinatu Nowej Huty, uwarzy golden ale o wdzięcznej nazwie Huta ’54. Gatunek niezbyt szałowy, ale ludzie z PP już z niejednym stylem cuda robili.

-> Faktoria szaleje z nowymi piwami. Kolejnym będzie imperialne (według nowej nomenklatury BJCP – podwójne) IPA Winchester. 150 IBU robi wrażenie.

-> Browar Na Jurze kontynuuje swoją serię oryginalnych piw. Kolejnym będzie Freestyle Ale – amberale o mocy 5%. Piwowarzy zastosowali chmielenie polsko-czesko-amerykańskie, do kotła dorzucili sporo kolendry, a do fermentacji użyli dwóch rodzajów drożdży. Zapowiada się nieźle.

-> Wąsosz zapuszcza sumiastego wąsa, którego koleżka Albert będzie maczał w weizenie przyprawionym amerykańskim chmielem. Piwo pojawi się na rynku pod koniec październikia i będzie miał 12.8 % ekstraktu oraz 30 IBU.

Albert

-> Ursa Maior przygotowuje piwo z okazji premiery nowego serialu HBO „Wataha„, którego akcja rozgrywa się w Bieszczadach. Ma to być strong ale nachmielone siedmioma nowofalowymi odmianami.

-> Browar Solipiwko przygotował drugie komercyjne piwo Sweet Nygus. Na tapecie milk stout o mocy 4,8% alkoholu i 24 IBU.

-> Michał Saks ze swoim wędzonym piwem Darz Bór (6,0% alkoholu) zdobył złoty medal podczas konkursu Golden Beer Poland. To o tyle istotna informacja, ponieważ tenże trunek trafi niedługo do sprzedaży pod egidą browaru Gościszewo.

-> Birbant zapuścił jeszcze dłuższe włosy i nakręcił na wałki, by jeszcze bardziej wczuć się w wyspiarską atmosferę. Wszystko ze względu na styl, który warzy – Extra Special Bitter. Więcej danych niebawem.

NOWE BROWARY:

> Szczecin niedługo dorobi się kolejnego browaru – Wyszak. To firma prowadzona przez rodzinę o wiadomym nazwisku, która dodatkowo będzie kusiła przestrzenią restauracyjną w gustownych podziemiach Rynku Siennego.

Inne beczki

-> Podczas WFP zadebiutuje nowa inicjatywa – Inne Beczki, która będzie współpracowała z czeskim Minipivovarem Konicek (polecam tamtejszego pszeniczniaka). Za cel twórcy obrali sobie naprawianie lagerów, łącząc klasykę z nową falą (choć nie zabraknie i ejli). Na start idzie porter angielski, ale uwarzony na drożdżach dolnej fermentacji. Towarzyszy mu weizen z rewolucyjnymi chmielami.

-> W Chorzowie reaktywuje się Browar PrzystańPrace nad nim trwają już od dłuższego czasu i w końcu za jakieś trzy-cztery miesiące zostaną ukończone.

IMPREZY:

-> 25 października to dzień, w którym w Tychach wystartuje 44. giełda birofiliów. Impreza i spotkanie piwowarów odbędzie się w Browarze Obywatelskim. Tutaj znajdziecie szczegóły wydarzenia.

-> W dniach 7-9 listopada w Krakowie odbędzie się festiwal jedzenia typu slow food – Terra Madre. To wydarzenie powinno zainteresować także piwoszy, bowiem w piątek, 7 listopada (19:30), w knajpach Viva La Pinta i Tap House odbędą się spotkania z twórcami odpowiednio Pinty Pracowni Piwa. Piwowarzy nie tylko opowiedzą o swojej pasji, ale pozwolą uczestnikom zdegustować to i owo.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *