Przerwa świąteczna dopiero przed nami, więc browary pracują pełną parą, by wypuścić jak najwięcej piw.
Masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić? Napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.
NOWE PIWA:
- Na początek muszę wrzucić oczywiście naszej Brokreacyjnej nowalijki – Cup Cake i (po raz pierwszy w butelkach, a drugi w ogóle) Wine Cake. Oba piwa to Wheat Wine o parametrach: 11% alkoholu, 24 Blg, 50 IBU. Czym się różnią? Cup Cake chmieliliśmy na zimno Citrą i Amarillo, z kolei Wine Cake leżakowało w beczkach po czerwonym winie.
- Fabrica RARA podjęła współpracę z czeskim Craft House. Wspólnie z knajpą z Pragi browar uwarzył Liquid Sun – New England IPA o mocy 7,5% alkoholu oraz 17 Blg ekstraktu.
- W tym samym, coraz popularniejszym stylu piwo uwarzył Bazyliszek. Vermont IPA ujrzy światło dzienne dziś w kilkunastu miejscach w Polsce. Oto lista.
- Spirifer, we współpracy z Piwną Sprawą, uwarzył RISa o nazwie Scarecrow. Piwo ma 24 Blg oraz 9,6% alko. Premiera jutro w wiadomym warszawskim pubie.
- Wczoraj zadebiutowało najnowsze piwo Huty Piwa. Andrzej Kuglin przygotował tym razem Centrum E – Pale Ale Single Hop Equinox.
- Widawa ujawniła drugie premierowe piwo na jutrzejszą piwowarską gwiazdkę. Będzie to Porter (11% alko, 24 Blg) leżakowany w beczkach po sherry.
- Pinta oficjalnie potwierdziła uwarzenie kolejnego kooperacyjnego Porteru Bałtyckiego. Tym razem chłopaki skumali się z Birra Amarcord, by przyrządzić Bałtyk-Adriatico. Premiera 21 stycznia, w czasie Święta Porteru Bałtyckiego.
- Kraftwerk i Browar Spółdzielczy uwarzyły wspólne piwo – 1929. To Oyster Stout z solą.
- Piwne Podziemie stworzyło piwo dla ekipy But w Butonierce, która stawia na elegancję męskiego ubioru. Trunek, który powstał, nosi nazwę stowarzyszenia, a jest to Milk Stout z kawą, cynamonem, wanilią i czekoladą (ziarna kakao?), leżakowany z płatkami z beczki po bourbonie.
- Wrężel na koniec roku proponuje kolejną nowalijkę – Paradise Pale Ale. Piwo doprawiono pulpą z kiwi i mango.
- Ziemia Obiecana wypuszcza Pale Ale na modłę amerykańsko-belgijską. Dżoana ma 6% alkoholu i 13,2% ekstraktu.
- Jak co roku w okolicy Świąt Doctor Brew serwuje piwo specjalne. Tym razem jest to Choco Boss – piwo, które w zamyśle ma przypominać ciasteczko brownie. Trunek ma 6,2% alkoholu, 16 Blg oraz 45 IBU.
- Pracownia Piwa wzięła się za krakowskiego Szkieletora. W efekcie powstał Porter Bałtycki o mocy 7,9% alko oraz 20 Blg. Piwo już powinno być dostępne w knajpach na terenie całego kraju.
- Pracownia Piwa raz jeszcze, bowiem zbliża się premiera Hoppy New Year 2017. Będzie to AIPA o mocy 7,8% alkoholu oraz 16,6 Blg.
- Hopkins kończy roczek. Na tę okoliczność browar przygotował nowe piwo Nutcase. To mocny Lager (7% alko, 16 Blg) ze słodem wędzonym w zasypie oraz z dodatkiem orzechów włoskich.
- Wędzonego Pilsa uwarzył także browar Olimp. Nazwa piwa to Morfeusz, a wędzonkę uzyska dzięki leżakowaniu z dymionymi gruszkami.
- Piwowarownia szykuje świąteczny Stout – Cicha Moc powstała w kooperacji z browarem domowym Leśniczówka. Piwo doprawiono cynamonem, kardamonem, skórką pomarańczy i pędami sosny.
- Dawno nie było nic o Witnicy. Tymczasem lubuski browar szykuje się do wypuszczenia dwóch premierowych piw: Zimowe (4,2% alko) chmielono odmianami Perle, Lubelski i Sybilla. Z kolei Black IPA (7,5% alko, 80 IBU) doprawiono skórką pomarańczy oraz chmielami: Cascade, Citra, Chinook i Zeus.
- Brewera przygotowała świeżynkę – FES o nazwie Dark. Jego parametry to 6,4% alkoholu i 18 Plato.
- Czarna Owca znów sięga po dolną fermentację – najnowszy wywar browaru to Koźlak.
- Premierę zapowiada również Browar Pustynny – w katowickiej Białej Małpie poleje się nie tylko nowe piwo (American Lager), lecz także zagra zespół Merkaba.
- Hopium wrócił do formy i co tydzień wbija z nowością. Mint Zestwood to Mojito IPA uwarzone z Warszawską Akcją Warzelną.
- Do portfolio browaru Kamienica dołącza piwo świąteczne – Korzonki Mikołaja. Wywar ma 5,5% alkoholu oraz 14,7 Blg, a doprawiono go przyprawami korzennymi.
- Świąteczne Ale wypuszcza również Dukla – Santa Claus/Legendy Galicyjskie (to samo piwo, dwa designy). Parametry: 5,8% alkoholu, 14 Blg, 20 IBU.
- Browar Zamkowy Cieszyn proponuje z kolei FES – czyli oczywiście Foreign Extra Stout. Piwo ma 6,5% alkoholu oraz 16 Blg.
- Browar Markowy uwarzył wariację na temat swojego Milk Stouta – Puchacza. Najnowsza wersja została doprawiona kardamonem, goździkami i cynamonem.
NOWE BROWARY:
- W Warszawie powstał nowy browar kontraktowy – Hoplala. I to nietypowy, bo założony wyłącznie przez kobiety – Martynę i Dominikę. Na razie wiemy, że dziewczyny potrafią w design etykiety, natomiast jak warzą pierwsze osoby przekonały się wczoraj (premiera w MiTo), zaś reszta – pewnie w przyszłym tygodniu. Na początek otrzymamy cztery piwa: Pszekulturalna to Citrus Weizen, Zimowa Opowieść – Dunkel z przyprawami korzennymi, Piękna Mądra Zdolna – Pale Ale, a Wczasy w Acapulco – IPA.
- Nowa firma ruszyła także w Nowym Sączu – Browar Sądecki. Ekipa na razie dystrybuuje piwa tylko w okolicy. W portfolio na razie znajdują się: Weizen, Marcowe, American Wheat, American Amber, Monachijskie Ciemne oraz Irish Red Ale.
WYDARZENIA:
- Nowosądecki multitap Winus Club obchodzi pierwsze urodziny. Od minionej środy (14.12) aż do poniedziałku (19.12) przewidziane są liczne atrakcje, w tym degustacje specjalnych piw i koncerty. Szczegóły tutaj.
- Dziś w bydgoskiej Kraftodajni swoje piwa zaprezentuje w czasie kranoprzejęcia browar Przystanek Tleń. Start imprezy o 16:00.
- Także dzisiaj w Artezan Craft Beer Pub pojawi się reprezentacja norweskiego browaru Lervig razem ze swoimi piwami. 4 beczki zostaną odpalone o 19:00.
- I jeszcze jedno dzisiejsze wydarzenie – premiera piwa browaru Piekarnia Piwa. Będzie to wędzony Stout z chili. Wbijajcie do Craft Rock Multitap w Warszawie. Start o 19:00.
(Visited 657 times, 1 visits today)