Co w piwie piszczy? 23.01.15

Co w piwie piszczy II

Artezan wędzi klasyka, Pracownia Piwa bawi się z piwowarami domowymi, a SzałPiw sięga po zapomniany styl. I jak tu nie kochać polskiego kraftu?

Jeśli masz piwnego newsa, którym chciałbyś się podzielić, napisz do mnie na FB lub wyślij maila na adres jerry.brewery@gmail.com.

NOWE PIWA:

-> Browar Perun w natarciu! Po premierze Orzechowego Gaju, na swoją kolej czekają kolejne trzy nowości, które do sprzedaży trafią jeszcze w styczniu. Wszystkie będą miały 13% ekstraktu. Czego spróbujemy tym razem? Oblewanie Perperuny będzie belgijskim pale ale o mocy 5,2%. Licho Nie Śpi to z kolei owsiany stout z objętością alkoholu 5,4%. Najwięcej alkoholu, bo 5,6% objętości, będzie miał amber weizen Droga Do Prawii.

-> Chyba każdy fan piwa miał przyjemność spróbować Pacific Ale od Artezana – wspaniałe lekkie pale ale na nowozelandzkich chmielach. Jeśli też się nim zachwycacie, to mam świetną wiadomość – panowie uwarzyli Smoked Pacific, czyli klasyka na słodach wędzonych. Premiera jutro. Czekam z niecierpliwością!

-> I jeszcze jedna nowinka od Artezana (Jezu, jak oni to robią) – kolejna edycja IPA Tour, tym razem przefermentowana przez drożdże belgijskie WLP 570. Białe IPA będzie miało 5,6% alkoholu i 14% ekstraktu.

Białe IPA

-> Bednary szykują kolejne premiery piw. W tanku fermentacyjnym drożdże przeżerają już Czarnego Karła, czyli lekkiego dry stouta (11 Blg). Z kolei jeszcze w tym tygodniu zostanie uwarzony trunek o nazwie Kuba Rozpruwacz. Będzie to angielskie red ale o mocy 5% alkoholu.

-> Browar Zamość postanawia przyłaczyć się do piwnej rewolucji i w tym celu wypuszcza swoje Belgian Ale, ale nachmielone amerykańską odmianą Amarillo. Moc: 7% alkoholu, goryczka 55IBU.

-> Pracownia Piwa szykuje się do wypuszczenia dwóch piw uwarzonych z piwowarami domowymi. Volker Quante przygotował altbiera o nazwie Alternatywa Niemiecka. Z kolei Łukasz Kantor zaproponował szkocką wersję barley wine – wee heavy Szkot w Krakowie. Premiera już jutro w Tap House.

-> Tydzień temu pisałem, że już wkrótce na rynku pojawią się pierwsze piwa nowego browaru kontraktowego Brodacz. Teraz znamy już szczegóły: Takie Życie będzie leciutkim roggenbierem (9 Plato, 4,2% alkoholu), z kolej Americano to American Rye Ale o mocy 6,2% alkoholu 68 IBU. W planach także american wheat.

-> SzałPiw w kolaboracji z Ministerstwem Browaru przygotował nie lada gratkę! Już wkrótce w butelkach i beczkach wyląduje Minister California Common, czyli piwo w stylu nieco zapomnianym – wspomnianym w nazwie piwa california common. Więcej o nim pewnie przyjdzie mi napisać przy okazji degustacji – teraz napiszę tylko, że mamy do czynienia z lekkim trunkiem (w tym wypadku 3,9% alkoholu) dolnej fermentacji, w smaku bliższym jednak klasycznemu cream ale. BTW: SzałPiw warzy też Quadrupla – o nim napiszę więcej, gdy tylko pojawią się szczegółowe informacje.

MCC-> W Wąsoszu pracują nad nowym piwem z wąsem, które tym razem będzie black IPA o imieniu Jules (15 Blg, 55 IBU) nachmielone na aromat Chinookiem i Cascade. Drugim piwem, już bez wąsa, będzie Zimowe Rozgrzewające, którego składnikiem są soki ze śliwki i gruszy oraz przyprawy: imbir, cynamon i goździki.

-> Chmielogród rozwija się aż miło – kolejne piwo w drodze! Po raz kolejny Trójmiejskie towarzystwo opowiada się po ciemnej stronie mocy, tworząc black american wheat o nazwie Trzypalczasty Goblin. Trunek, w którego recepturze palce maczał Bartek Nowak będzie miało 6,1% alkoholu i 45 IBU. No i jak zawsze genialną etykietę.

-> Podczas wtorkowego livestreamu AleBrowar ujawnił część planów na najbliższe miesiące. Ekipa ma w planie uwarzenie wielu niezywkle interesujących piw. Z najważniejszych należy wymienić: RIS ze słodem wędzonym torfem, Barley Wine mocno nachmielone po amerykańsku, piwo z dodatkiem kawy, IPA z angielskimi chmielami oraz… piwo z miodem piwnym ostro doprawionym chmielem. O pozostałych piwach dowiecie się czytając ten wpis.

-> Swoje pomysły na ten rok zdradziła też Pinta (rzućcie okiem na wywiad Docenta z chłopakami). Co miesiąc nowe piwo, wyłącznie w wersji beczkowej. Jednym z nich będzie lager z kawą, kolejne poznamy niebawem.

-> Nowość przygotował także browar Amber. Na tapetę wzięto koźlaka pszenicznego i nadano mu nazwę Po Godzinach. 6,2% alkoholu i 15,1% ekstraktu – ktoś reflektuje?

CIEKAWOSTKI:

-> Każdy szanujący się festiwal piwa musi mieć swoje własne szkło – o tym wiemy wszyscy. Dlatego też organizatorzy trzech zbliżających się imprez postarali się, by ich oferta wyglądała naprawdę ciekawie. Krakowski Craft Beerweek oraz wrocławski Beer Geek Madness zaoferują w tym roku sensorika oraz – po raz pierwszy w Polsce – thumblera. Z kolei Warszawski Festiwal Piwa kusi szklanką, podobną do tej, którą posługują się sędziowie piwowarscy na Zachodzie.

-> Duży sukces dwóch rodzimych browarów. Ekipy Doctor Brew i Birbant zostały zaliczone przez Ratebeer do grona 10 najlepszych debiutantów 2014 roku! Pełne zestawienie znajdziecie tutaj.

NOWE BROWARY:

> We Wrocławiu powstał kolejny browar kontraktowy, Genius Loci. Duet zadebiutuje już dzisiaj – w miejscowych lokalach szukajcie dwóch piw od świeżaków. Pierwszym będzie amerykańskie saison Illuminatus (14 Blg), drugim pils uwarzony na czeską modłę – Pils Not Dead (10,5 Blg).

-> Ze stolicy Dolnego Śląska pochodzi również inny browar kontraktowy – Mały Kurek, którego pierwsze piwo podobno jest już gotowe, a na warzenie czeka drugie. Prowardzi go dwójka piwowarów domowych, Katarzyna Mały i Bogumił Kurek, którzy wraz z nowym rokiem przeszli na zawodowstwo. Czekamy zatem na debiut (jeszcze nie podali, co to będzie).

-> Swoją firmę założyli trzej inni piwowarzy domowi, w tym Piotr Tomaszewski (jego RIS wygrał swoją kategorię na zeszłorocznych Birofiliach), Paweł Dukiel i Dawid Głuszczyński. Mowa o browarze Szpunt, który będzie warzył w niesławnym Korebie. Oby z większym powodzeniem, niż właściciele. Na dzień dobry spróbujemy bittera nachmielonego po amerykańsku.

Szpunt

-> Na dniach do sklepów powinno trafić pierwsze piwo browaru Drapper z Sieradza, który swoją działalność rozpoczął pod koniec 2014 roku. Założona w sieradzu firma zaczyna od – surprise – AIPA. O piwie wiadomo na razie tylko tyle, że będzie miało 50 IBU.

-> Za warzenie wzięła się trójka chłopaków z Krakowa, którzy współnie powołali do życia browar Beer City (warzą w Kłodawie). Pierwszego piwa tego towarzystwa napijemy się podczas Craft Beer Week (6-8 marca) – będzie to angielskie IPA. Wybór gatunku nieprzypadkowy, ponieważ panowie zamierzają warzyć piwa przedrewolucyjne, głównie angielskie, niemieckie i belgijskie.

WYDARZENIA:

-> Piwowarów domowych czeka ciekawy wykład w gdyńskim Kandelabry Premium Pub. 28 stycznia będzie mowa o charakterystyce drożdży płynnych i ich wykorzystaniu w piwowarstwie. Tutaj znajdziecie szczegóły tego wydarzenia.

(Visited 94 times, 1 visits today)

0 komentarzy na temat “Co w piwie piszczy? 23.01.15

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *